Eliud Kipchoge.Foto: SIPA/Scanpix
Kergejõustik
24. november 2019, 10:28

Aasta parimaks kergejõustiklaseks valiti inimvõimete piire nihutanud keenialane (1)

Eile Monacos toimunud Rahvusvahelise Kergejõustikuliidu (World Athletics) auhinnagalal kuulutati välja lõppenud hooaja parimad sportlased. Meestest osutus võitjaks keenialane Eliud Kipchoge, naistest ameeriklanna Dalilah Muhammad.

34aastane Kipchoge võistles tänavu kaks korda. Aprillis võitis ta Londoni maratoni ajaga 2:02.37, mis tol hetkel oli tema enda maailmarekordi järel kõigi aegade teine tulemus. Oktoobril läbis ta 42.195 km pikkuse distantsi esimese inimesena alla kahe tunni, saades kirja 1:59.40,2. Tõsi, kuna tegemist oli mitteametliku üritusega, siis rekorditeraamatusse tulemus ei lähe. 

Kipchoge valiti maailma parimaks teist aastat järjest. Auhinnale kandideerisid finalistidest veel Norra 400 meetri tõkkejooksja Karsten Warholm, Ameerika sprinter Noah Lyles, tema kaasmaalane Sam Kendricks, kes on teivashüppaja, ja Uganda pikamaajooksja Joshua Cheptegei.

Aasta parim naiskergejõustiklane Dalilah Muhammad püstitas tänavu 400 meetri tõkkejooksus kaks maailmarekordit. Esmalt sai ta juulis toimunud USA meistrivõistluste finaalis kirja aja 52,20, parandades 16 aastat Julia Petšonkinale kuulunud rekordit 14 sajandikuga. 

Oktoobris kärpis 29aastane Muhammad oma ajast veel neli sajandikku, kui tuli Dohas 52,16ga maailmameistriks. Seejuures polnud võit sugugi nii kindel, kui võinuks ehk eeldada: hõbeda teeninud 20aastane Sydney McLaughlin sai tõusis ajaga 52,23 kõigi aegade teiseks.

Muhammad võitis Dohas teisegi kulla: USA naiskonnaga triumfeeriti 4x400 meetri teatejooksus.

Parima valimisel pakkusid ameeriklannale konkurentsi Hollandi kesk- ja pikamaajooksja Sifan Hassan, Venetsueela kolmikhüppaja Yulimar Rojas, jamaikalannast sprinter Shelly-Ann Fraser-Pryce ja maratonis maailmarekordi püstitanud keenialanna Brigid Kosgei.