Ragnhild MowinckelFoto: Heiko Junge/EPA
Talisport
27. november 2019, 07:30

Pisarais norralaste olümpiasangar: mu maailm varises lihtsalt kokku! (9)

21. veebruar 2018. Norra mäesuusataja Ragnhild Mowinckel (27) tõuseb mõneti üllatuslikult teist korda Pyeongchangi olümpial poodiumi teisele astmele. Enne tiitlivõistlust vaid kahel puhul MK-sarjas esikolmikusse suusatanud norralannal jäi selja taga unelmate nädal, mis tõi talle hõbemedali nii suurslaalomis kui ka kiirlaskumises. 

Kaks nädalat pärast Pyeongchangi mänge tõuseb ta esimest korda ka MK-sarjas poodiumile, kui triumfeerib Saksamaal Ofterschwangis toimunud suurslaalomil. 

Norralanna hoogu ei peata ka lumetu suvi, kus tuleb uueks hooajaks põhja laduda. Juba 2018. aasta novembris, hooaja kolmandal MK-etapil USAs Killingtonis on ta uuesti poodiumil. Sama kordub ka detsembris Lake Louise's ja veebruaris Mariboris. 

8. veebruaril tõuseb ta alpi kahevõistluses pjedestaali kolmandale astmele Rootsis Ares toiminud mäesuusatamise MMil, lõpetades niimoodi Norra naiste 18 aastat kestnud MM-medali põua. Norralanna on 12 kuuga teeninud kolm tiitlivõistluste medalit ning kõik näib liikuvat ainult ülesmäge, kuni saabub saatuslik päev. 

Ragnhild Mowinckel rõõmustamas MM-pronksi üle. Kuu aega hiljem oli rõõm asendunud pisaratega.  Foto: EPA/Scanpix

Märtsis kukub Mowinckel õnnetult ning vigastab oma põlve. Uuringud sportlasele ei halasta ning arstid ütlevad talle karmi diagnoosi: norralanna vigastas tõsiselt eesmisi põlvesidemeid. 

Möödub ligemale kaheksa kuud, et Mowinckel saaks ja julgeks taas suuskadele astuda. Novembris teeb ta viimaks oma esimesed laskumised. Taastumine kulgeb kui lepase reega, kuniks kõik taas koost laguneb. 

Eelmisel nädalal tegi norralanna uuesti oma põlvele liiga, kuid kuna valu pole, siis ta halvemat ei karda. Igaks juhuks tasub siiski minna uuringutele, mis on sama karmid, kui kaheksa kuud tagasi – ta on taas vigastanud põlvesidemeid. Ning Mowinckel ei hoia pisaraid tagasi. 

Teisipäeva hommikul astus ta ka ajakirjanike ette, kus sammuti silmaveel voolata lasi. "Minu eelneva põlvesidemete traumaga kaasnes suur valu ning kukkumine, praegune tuli kui välk selgest taevast," sõnas ta pisaratega võideldes. 

Ragnhild Mowinckel. Foto: AP/Scanpix

Naise sõnul ei tundnud ta mäelt naastes kordagi valu ning Oslosse naastes tegi ta rahus ka jõusaalitrenni, kus seadis kangile paremate päevade raskusi. 

"Ma ei oleks ka oma halvimas unenäos osanud midagi sellist oodata. Tõepoolest, maailm mu ümber varises lihtsalt kokku," vahendab Norra ringhääling mäesuusataja sõnu.  

Koondise arsti Marc Straussi sõnul võib tänavuse hooaja Mowinckeli puhul juba korstnasse kirjutada: "Järgmisel nädalal ootab meid ees operatsioon, pärast mida alustame taastusraviga. See kõik võtab aega üheksa kuni kaksteist kuud, mistõttu pole meil vähemalt stressi, et selle hooaja sees naasta."