Guy Martin poseerimas JCB traktoriga. Foto: Instagram @jcbmachines
Auto-Moto uudised
26. november 2019, 19:00

GAAS PÕHJA! Maailma kiireim traktorist kihutaks alla tunni Tallinnast Tartusse? (3)

Mõned meie hulgast lihtsalt peavad kõikvõimalikel viisidel inimvõimete piire kompama. Mingi erand pole selle koha pealt ka britt Guy Martin, kes haaras eelmisel nädalal enda nimele järjekordse kiiruserekordi. 

Martini nimel oli juba varasemast surmaringi (Wall of Death) kiiruserekord (125,77 km/) ning kelgu (downhill sled) tippmark (134,37 km/h), kuid nüüd saab ta hoobelda ka maailma kiireima traktoristi tiitliga. 

Nimelt sai ta tippmehaanikute käe alt läbi känud JCB Fastrac Two põristajaga spidomeetrile 247,37 km/h, purustades varasema tippmargi enam kui 80 km/h-ga. 

Mõistagi pole tegemist tavamüügis oleva traktoriga, vaid seda on metsikult tuunitud ja putitatud. Näiteks tavapärane kuueliitrine diiselmootor on asendatud 7,2liitrisega, mis väljastab üle 1000 hobujõu. 

Tavaliikluses JCB neljarattalisega siiski säärast kiirust näidata ei saa, kuna lisaks kiiruskaameratele takistab seda ka nigel pöördevõime. Ka rekordi tegemiseks oli vaja spetsiaalselt minna Suurbritannia õhuväe endisesse baasi, kus on ligemale kolmekilomeetrine maandumisrada, kus rahus gaasipedaali põhja vajutada. 

Guy Martini rekordiüritus surmaringil:

Guy Martini rekordiüritus kelguga: