Ott Tänak ja Martin Järveoja tänavu Tšiili teedel. Foto: Imago Sport/Scanpix
WRC
28. november 2019, 18:12

Rally Estonia võimalus? Selgus, et MM-kalendrisse kuuluv etapp jääb ära (7)

Täna teatati, et autoralli MM-sarja kalendrisse kuuluv Tšiili etapp jääb tulevasel aastal ära. Rahvusvahelise autospordiliidu (FIA) sõnul mahub ralli WRC plaanidesse taas 2021. aastal.

Põhjused, miks rallit ei toimu, on seotud oktoobris alanud protestidega, mis on riigis elu pea peale pööranud. MM-etapi korraldajad kartsid, et säärastes tingimustes pole neil võimalik Concepcioni linna ümbruses peetavat MM-etappi läbi viia. 

Selle nädala alguses puhkesid üle kogu riigi vägivallalained, millest ajendatuna kutsusid ralliisad kokku kriisikoosoleku. Mitteametliku info kohaselt teatab Tšiili ralli peakorraldaja Felipe Horta reedel, et tuleva aasta aprillis toimuma pidanud etapp jäetakse ära ning uue ralli korraldamise ettepanek tehakse Hispaaniale, kes pidi esiti tegema vaheaasta. 

Kalle Rovanperä kaardilugeja Jonne Halttunen säuts iseloomustab samamoodi riigis valitseva olukorra tõsidust: "Mul on Tšiilis mõned sõbrad ja nad on mulle öelnud, et neil on käimas põhimõtteliselt kodusõda. Olukord on väga ekstreemne ning nende sõnul paranemise märke pole."

Ralli Eestisse toomine siinsete kevadiste teeolude tõttu liiga tõenäoline pole. Küll kinnitab see Rally Estonia peakorraldaja Urmo Aava oktoobri lõpus öeldut, et säärasteks olukordades tasub valmis olla, sest kunagi ei tea, millal midagi võib juhtuda ja heas mõttes sülle kukkuda.

"Meie eesmärk on FIA-le, promootoritele ja WRC tiimidele olla heaks partneriks. Mitte kunagi ei tea, millal mõnel kalendris oleval rallikorraldajal tekivad mured või tekib rotatsioon. Kõige tähtsam on, et oleksime valmis ja pingil istujatest eesrinnas või esimesed. Kui võimalus tekib, peame suutma kiiresti reageerida," sõnas ta kuu aega tagasi.