Raido Ränkel.Foto: Aldo Luud
Talisport
28. november 2019, 14:57

Tormituule meelevalda sattunud Ränkel: andsin püstitiirus kiirtuld ja lootsin, et äkki taban (4)

Raido Ränkeli (29) rahvusvahelise debüüdi laskesuusamaailmas võib lühidalt võtta kokku sõnadega "töö tehtud".

Ta tulistas Norras Sjusjöenis toimuva IBU karikasarja etapi sprindidistantsil kümnest lasust seitse mööda, kuid suusatas piisavalt kiiresti, et täita seatud eesmärk ehk MK-sarja norm.

"Väga keeruline," ütles 44. koha saanud Ränkel alustuseks Õhtulehele. "Ma ei olegi vist sellise ilmaga lasknud. Tuul puhus 12 m/s ja vahepeal kõveminigi. Lund viskas üles ja nii edasi. 

Püsti läksin lihtsalt kiiresti ära laskma, sest sattusin tormi kätte. Viimast märki proovisin natuke kauem sihtida, aga sain aru, et vist ei saa pihta. Ei näinud mõtet väga kaua seista ka, sest ma pole nii kindel laskja. Pigem riskisin ja lootsin, et äkki taban."

See selgitab, miks Ränkel eksis püstiasendis kõigil viiel lasul, kuid oli lasketiirus kiiruselt päeva neljas mees.

"Lamadestiiruga võib selle ilmaga põhimõtteliselt rahul olla. Üks eksimus oli oma viga, äratõmme, teine oli ääre peal. Aga püsti andsin kiirtuld ja mõtlesin, et jõuan veel viimast ringi enam-vähem sõita," sõnas mees, kes tegi seitsme trahviringiga suusadistantsi 1050 meetri võrra pikemaks.

Lisakoormusest hoolimata sai Ränkel kirja päeva 25. suusaaja (+1.30,7). Tuleb märkida, et trahviringid kajastuvad selles vaid kaudselt ehk väsimuse näol, sest 150meetrisel karistuslõigul veedetud sekundid lisanduvad tiiruajale.

"Suusa peal pole veel õiget tunne. Viimane ring, eriti viimased 1,5 kilomeetrit olid rasked. Esimese ringi võtsin vähe kergemalt, siis tuli kaks trahvi ja hakkasin rohkem pingutama. Võib-olla sai teisel ringil mõnes kohas natuke üle pingutatud. Kolmas ring oli muidugi vaimselt päris keeruline, sest olin viis trahviringi alla sõitnud. Trahviring oli tuule ja pehme raja tõttu päris pikk." 

Ta lisas: "Mis seal ikka, vähemalt esimene eesmärk sai täidetud. Lasketäpsusprotsenti ei aja veel taga. Täna oli see 30, aga küll läheb kõrgemaks."

Õhtupoolikul istuvad nad Johanna Talihärmiga lätlaste autosse ja võtavad suuna ligi 500 km kirde pool asuvasse Rootsi linna Östersundi, kus algab laupäeval MK-sari.

Läti esinumber Andrejs Rastorgujevs otsustas sarnaselt Talihärmile teha MK-hooaja eel IBU karikasarjas nii-öelda soojendusvõistlus. Tugev suusamees tulistas püstitiirus neli ja kokku viis lasku võssa, kuid lahkub Norrast 7. kohaga.