Endine Rootsi tippsuusataja Per Elofsson.Foto: MATI HIIS
Doping
29. november 2019, 12:51

Endised Rootsi tippsuusatajad: kahtlustasime Veerpalu juba sportlaskarjääri ajal keelatud tegudes (20)

FIS teatas täna, et süüdistab Seefeldi MMil lahvatanud dopinguskandaaliga seoses ka Andrus Veerpalu. Rootsi ajaleht Expressen küsis uudise kohta kommentaari kahekordse olümpiavõitja vanadelt konkurentidelt.

FIS ei täpsusta süüdistuse sisu, sest uurimine pole lõppenud. 

Veerpalu oli Seefeldis ja sellele eelnenud aastatel Kasahstani suusataja Aleksei Poltaranini, kelle Austria politsei MMil arreteeris, treener ja abimees. Lisaks jäi veredopingu tarvitamisega vahele Veerpalu poeg Andreas.

Nii Per Elofsson kui ka Anders Södergren tunnistasid, et kahtlustasid Veerpalu juba sportlaskarjääri ajal hämarates tegudes.

"Järelikult on tema seotuse kohta piisavat tugevad tõendid," lausus rootslane Elofsson alustuseks. "Ei saa varjata, tema tulemused sportlasena kõikusid meeletult. Kõrvalt tundus, et ta jõudis tihtipeale heasse vormi täpselt tiitlivõistlusteks ning kuskil elutses kahtluseuss, et ta on oma keha turgutanud keelatud võtetega. Ta lihtsalt läks mõnel puhul tohutult paremaks." 

Södergren: "Teadsin, et ta kasutas karjääri vältel dopingut. Lõppude lõpuks pääses ta ju eri põhjustel vahelejäämisest (ilmselt viitab 2013. aastal lõppenud kohtuprotsessile, mis käsitles Andrus Veerpalu võimalikku kasvuhormooni tarvitamist - toim.). Talv näitas, et ka tema poeg astus samale rajale. See on lihtsalt traagiline. Kuna tal (Andrusel - toim.) õnnestus oma karjääri jooksul pääseda, siis küllap ta arvas, väga suurt riski pole."