Sisuturundus
2. detsember 2019, 16:32

Sind vaevab sünnituse järel tekkinud inkontinentsus? Appi tuleb vaagnapõhjateraapia!

Kergemat või raskemat tüüpi inkontinentsuse ehk põiepidamatuse all kannatab elu jooksul iga kolmas naine ja ka arvestav osa meeestest.Kuigi see on väga suur arv, välditakse tihti kõnealusel teemal rääkimist. Tavapäraseks on kujunenud ka arvamus, et see on paramatus, mille vastu ei saa võidelda – tegelikkus on hoopis midagi muud.

Alates septembrikuust on Tallinna kesklinnas avatud BodyTherapy Taastus- ja füsioteraapiakeskus, kus võimalik käia vaagnapõhjateraapias, mida viiakse läbi EMSi seadmete abil. Mina tulen vaagnapõhjateraapiasse sõbranna soovitusel – ka tema on hiljuti sünnitanud ning vaevleb kerge inkontinentsuse all. Peale selle on kujunenud minu hädaks seljavalud.

Olen varasemalt teinud kodus vaagnapõhjalihaste harjutusi, kuid tajun, et need ei aita piisavalt. EMSi abil läbi viidava vaagnapõhjateraapia plussiks on aga tõik, et 20 minutit vältav trenn mõjub nagu kahe või kolme tunni pikkune. Kui tavapäraselt on EMSi seadmed 120 Hz suuruse jõuga, siis Body Therapyl on meditsiiniseade, mille võimsus on kuni 6500 Hz. Muljetavaldav.

Spetsiaalne kostüüm teeb treeningu efektiivsemaks

Minuga hakkab sel lõunal tegelema füsioterapeut Anete, kes juhatab esiti garderoobi riideid vahetama. Muide, minul endal pole treeningriideid kaasas, sest selleks antakse spetsiaalsed rõivad – mugavad põlveni ulatuvad püksid ja pikkade varrukatega pluus.

Kui riided vahetatud, astun avarasse treeningsaali. „Hakkame tegema tavalisi süvalihastreeningu harjutusi, kuid fokusseerime vaagnapõhjalihastele. Kui muidu ei oleks treening nii intensiivne, siis nüüd on tänu EMSi seadmele efekt pikaajalisem. Kuna sagedused on suuremad, saame sügavamale lihasesse minna,“ selgitab Anete.

Mulle tuleb selga sikutada spetsiaalne treeningkostüüm (mis meenutab tuukri või mõne veespordi harrastaja kostüümi) ja siis lülitab Anete seadme sisse. Kõhu ja tuhara peale tekib mõnus surin, kuid Anete lisab: kui tunned ebamugavust või valu, siis tuleks kohe märku anda.

Heidan esiti matile pikali, seejärel külili – sõltub inimesest, kuidas tal on harjutusi mugavam teha. „Kujuta ette, et hakkad sabakondi juurest tõmblukku kinni vedama. Tõmba ettepoole ning siis mööda keha üles,“ juhendab Anete. Muide, kaval nipp: pane silmad kinni ja imiteeri käega tõmbluku kinni tõmbamist, sest siis tajub tegevust märksa enam.

Vaagnapõhjateraapia ei ravi, vaid taastab

Jah, tõsi küll, ma tajun teataval määral liikuvat pinget… aga kus need lihased ikkagi on? Anete nendib, et inimesed ei suudagi tihti alguses neid lihaseid üles leida. Tunnetus kujuneb aja jooksul. „Tegelikult töötab meie vaagnapõhi kogu aeg – sel ajal, kui kõnnime, istume, toimetame ringi. Ainsana lõõgastub vaagnapõhi, kui läheme tualetti,“ lisab Anete.

Mind kiidetakse, et sünnituse järel kujunenud inkontinentsuse probleemile nii kiiresti lahendust olen asunud otsima. „Näiteks vanemad naised lepivad tihti selle probleemiga, aga see pole õige. Noorem naine, kes on äsja sünnitanud, tegeleb asjaga, sest taoline probleem mõjutab nii tema enesekindlust kui ka seksuaalelu,“ räägib Anete.

20 minuti pikkune treening möödub linnulennul ning teeme selle aja jooksul erinevaid harjutusi. Kuna tegemist on nii lühikese (kuid kasuliku) treeninguga, mis võhmale ei võta, siis on see ideaalne vahepala lõunaajaks. Muide, selgub, et keskpäev ongi Body Therapys kõige kiirem tööaeg.

Kui pikalt peaksin vaagnapõhjateraapias käima, sõltub probleemi suurusest. Anete toob välja, et soovituslik miinimum on kümme korda ning esialgu korra nädalas. Esimesed tulemused on näha viiendal-kuuendal korral. Kuigi treeningu ajal ma vaagnapõhjalihaseid eriti ei tundnud, siis õhtul juba küll… ma tõesti tunnen, et olen teinud trenni! See motiveerib uuesti treeningusse minema.

Tekkis huvi? Vaata täpsemalt SIIT!