Martin Johnsrud Sundby.Foto: SIPA/Scanpix
Doping
29. november 2019, 22:40

Norra suusastaar eestlaste dopingukaristusest: eluaegne olnuks kõvasti etem! (19)

Rahvusvaheline suusaliit (FIS) avalikustas täna, et Seefeldis toimunud Põhja-suusaalade MMil veredopinguga vahele jäänud Karel Tammjärvele ja Andreas Veerpalule määrati nelja-aastane võistluskeeld. Sarnased karistused määrati ka Mati Alaverile, Andrus Veerpalule ja Algo Kärbile. 

Norra suusatamise suurnimi Martin Johnsrud Sundby leiab aga, et eestlased pääsesid liiga leebelt. "See [otsus] on küll loogiline, kuid eluaegne karistus olnuks kõvasti parem, kuna räägime päris karmist asjast," tulistas täna Ruka klassikasprindis 46. kohaga piirdunud kahekordne olümpiavõitja Hela Gotlandile. 

Sama leidis ka lõpuprotokollis vahetult Sundby ette platseerunud rootslane Olof Jonsson: "Neli aastat tundub liiga vähe. Leian, et kui sa jääd dopinguga vahele nii, et verekott on sõna otseses mõttes sul peos, peaksid saama eluaegse keelu."

Kõik kolm juhtlõigus nimetatud Eesti suusatajat on veredopingu tarvitamise üles tunnistanud. Harju maakohus määras kaks nädalat tagasi treener Alaverile dopingu tarvitamisele kallutamise eest tingimisi aastase vanglakaristuse pooleteist aasta pikkuse katseajaga. Andrus Veerpalu on siiani olnud loos pigem kõrvaltegelane.

Tõsi, Tammjärv tunnistas 1. märtsil Seefeldis toimunud pressikonverentsil, et tema ja Andrease hämaratest tegudest oli teadlik ka viimase olümpiavõitjast isa. Andrus Veerpalu täpne roll dopinguskeemis on avalikkusele siiani saladus.