Laskesuusataja Grete Gaim.Foto: Reigo Teervalt
Talisport
30. november 2019, 17:07

KAHJU! Eesti laskesuusanelik sai MK-sarjas ringiga sisse (5)

Laskesuustamise MK-etapp Östersundis jätkus segateatesõiduga, mille võitis Itaalia. Eesti nelik Grete Gaim, Johanna Talihärm, Kalev Ermits ja Kristo Siimer sai ringiga sisse ja teenis 25 võistkonna konkurentsis 18. koha.

Esimene vahetus: Gaimi sõit ja laskmine läksid aia taha. Eestlanna pidi kohe esimeses tiirus minema trahviringile ning kahe tiiru peale tuli tal kasutada viit varupadrunit.

Liidrina tõi Itaalia vahetusse Lisa Vittozzi (null trahviringi + kaks varupadrunit), edestades Mari Ederit ja Soomet (0+0) 13,9 ning Linn Perssonit ja Rootsit (0+3) 24,7 sekundiga. Gaim ja Eesti olid 25 võistkonna konkurentsis 22., kaotust Itaaliale kogunes 2.56,2.

Muide, avavahetusega langes suurest mängust välja Prantsusmaa (2+6).

Teine vahetus: Talihärm katastroofi ei korraldanud. Kui Läti ja Leedu võeti rajalt maha, sest nad said liidrilt ringiga sisse, siis Eesti jõudis veel teele saata kolmanda sportlase. Rajal kiireimale minut ja 13 sekundit kaotanud Talihärm kasutas nelja varupadrunit ega pidanud õnneks trahviringile minema. 

Wierer tegi lamades vaid ühe eksimuse, andis püstitiirus eksimatult meeletut turmtuld ja Itaalia (0+3) jätkas liidrina. Vahetuse lõpus edestas ta Saksamaa (0+5) esikolmikusse tõstnud Denise Herrmanni 39,3 ja Rootsi (0+4) esindajat Mona Brorssonit 56,6 sekundiga. Talihärm tõi Eesti (1+9) vahetusse 21. kohal, Itaaliale kaotati 4.26,8.

Kolmas vahetus: Ermits alustas suusarajal väga hästi ning jõudis Itaaliale mõne sekundi võrra lähemale. Ta polnud rajal ka üksi, sest sai koos punnitada Lõuna-Koreaga.

Itaalia (0+5) esindaja Lukas Hofer jätkas naiste head tempot, jätkates esikohal. Rootsi ja Saksamaa jäid püstitiirus hätta, kuna vastavalt Jesper Nelin ja Simon Schempp pidid kasutama kolme varupadrunit, millega nad ka hakkama said. Soome kaotas lootuse kõrgele kohale samuti püstitiirus, kus tuli vastu võtta kaks trahviringi.

Hoferi järel tulid vahetusse Rootsi (0+7) mees Nelin ja Norra (0+12) kolmandaks tõstnud Tarjei Bö. Kaotust Itaaliale kogunes skandinaavlastel veidi üle minuti. 

Ermits kasutas lamadestiirus kolme varupadrunit, kuid püstitiirus tuli tal minna trahviringile. Eesti võeti liidritele jalgu jäämise tõttu rajalt maha ning 20aastane Siimer ei saanudki oma MK-debüüti teha.

Kokku käis Eesti kahel trahviringil ja kasutas 15 varupadrunit. 

Neljas vahetus: Lamadestiirus tundus, et Itaalia ankrumees Dominik Windisch pakkus konkurentidele võimalust. Ta kasutas kahte varupadrunit ning lahkus oma laskekohalt just siis, kui Norra ja Rootsi pärale jõudsid. Skandinaavlased ei suutnud siiski Windischi kingitust vastu võtta, sest mõlemad pidid kasutama tervelt kolme varupadrunit.

Püstitiirus kasutas Windisch taas kahte varupadrunit. Rajal imeliselt liikunud Johannes Thingnes Bö tegi aga ülikiire tiiru ja lahkus sealt 12,1 sekundit pärast itaallast. Windisch tegi aga väga tubli viimase suusaringi ja tõi Itaalia (0+9) finišisse esimesena. Norra (0+15) jäi alla 4,1 ja Rootsi (0+11) 59,9 sekundit.

Mis edasi? Homme sõidetakse Östersundis meeste ja naiste sprindidistantsid. Esimeste võistlus algab 13.30, viimaste oma 16.30.