Adam Malysz.Foto: Reuters/Scanpix
Talisport
2. detsember 2019, 09:15

Suusahüppelegend rivaalile laekunud tapmisähvardusest: poolakad kipuvad vahel teisi jumaldama

Poola suusahüppelegend Adam Malysz (41) ei suutnud oma kõrvu uskuda, kui kuulis, et soomlasest konkurent Janne Ahonen (42) sai tema pärast 2005. aastal tapmisähvarduse.

Kui Ahonen avas 2005. aasta jaanuaris oma postkasti, leidis ta sealt Poolast laekunud kirja. Täpsemalt tapmisähvarduse. "Zakopane MK-etapp lähenes ning seal oli kirjas, et kui ma teen seal Malyszile ära, siis mul läheb väga halvasti," meenutas Ahonen, kes paljastas võika seiga oma 2010. aastal ilmunud raamatus.

Ahonen teatas kirjast rahvusvahelist suusaliitu, kes organiseeris Zakopanesse hulga turvamehi. Võistlus lõppes poolakatele soodsa tulemusega, sest Malysz võitis ja Ahonen oli teine. "Pärast seda olin jälle heas kirjas," lisas Ahonen.

Malysz kuulis juhtunust esimest korda möödunud nädalavahetusel Rukal Ilta-Sanomati reporteri käest. "Uskumatu! On see tõsi?" päris ta. "Loomulikult tahan Janne käest vabandust paluda. Poolakad kipuvad vahel teisi jumaldama ja see on halvim võimalik näide."

Neljakordse maailmameistri populaarsuse kodumaal võtab hästi kokku tema meenutus: "Aastad 2000–10 olid täielik kaos. Kui läksin naisega mistahes Poola paigas sisseoste tegema, pidin kolm tundi autogramme jagama ja poseerima. Päikeseprillid ja müts ei aidanud."