Kalev/Cramo - Minski TsmokiFoto: Erki Parnaku
Korvpall
2. detsember 2019, 20:55

GALERII | KARM! Ekskalevlased sepistasid Cramole hooaja valusaima kaotuse!

BC Kalev/Cramo korvpallimeeskond pidi VTB Ühisliigas tunnistama kodusaalis tabeli punase laterna Minski Tsmoki 84 : 79 paremust. Valgevene klubile oli see hooaja esimeseks võiduks.

Kuigi kohtumise esimese punkti viskasid külalised, särasid õige pea tablool Cramo 9 : 3 ja 16 : 6 edunumbrid. Eelkõige tõi edu hea kaitsemäng, sageli saadi Tsmoki meeste söötudele näpud vahele.

Valgevene klubisse kuulub kolm endist kalevlast: Branko Mirkovic, Maksim Salaš ning Vitali Ljutõtš, kuid kõik alustasid matši pingilt. Esialgu lubati platsile Mirkovic ning veidi hiljem ka Salaš. Kohe muutus külaliste rütm paremaks, Mirkovic tekitas endale omaselt kaaslastele ruumi, Salaš põrutas lühikese ajaga seitse punkti jutti.

Kuigi Cramo rünnak oli endiselt üsna sujuv, tekkisid kaitses suured augud, hätta jäädi ka korvi all. Avaveerandi lõpuks säilitasid võõrustajad siiski 24 : 20 edu.

Teine neljandik algas väga rabedalt, mõlemad lubasid endale tehnilist praaki. Skoori avas veerandi alguses platsile tulnud ekskalevlane Ljutõtš, kui mängitud oli kaks ja poolt minutit. Järgmisel rünnakul sai kaugviskest käe valgeks Mirkovic.

Ühtäkki leidis Cramo end 24 : 32 kaotusseisust, esimese korvi viskamiseks kulus neil ligi kuus minutit, Tsmoki oli selleks ajaks teinud 12 : 0 vahespurdi. Kuigi koduperemehed said vastase kiirrongi enam-vähem pidama, oli kipsis nii rünnak kui ka kaitsemäng, kümne minutiga visati vaid seitse punkti! Poolajapausile pääsesid külalised 40 : 31 eduseisus ning selgelt parema tundega.

Kolmas veerandaeg algas võrdselt, kuid pigem Tsmoki dikteerimisel, vahe püsis esialgu kümne punkti ringis. Cramo vedamise otsustas enda õlule võtta Kyle Vinales, ta viskas seitse punkti järjest ning aitas meeskonna neljandiku keskpaigaks viie silma kaugusele. Tõsi, võistkondlikust rünnakust ja kaaslaste käima tõmbamisest oli asi sel momendil kaugel.

Kohtumine jätkus väga närviliselt, ent võitluslikult. Tasahilju lähemale hiilinud Cramo jõudis veerandaja lõpuks 56 : 56 viigini, otsustavaks neljandikuks oli Tsmoki siiski 60 : 58 ees. 

Suurt muutust ei tulnud mängu ka nüüd. Endiselt oli mõlemalt poolt kvaliteet üsna madal, kuid Tsmoki väikest edu käest ei andnud. Samas rütmis mindi viimaste minutiteni välja. Cramo pääses küll korraks ühega juhtima, kuid kaks minutit enne lõpuvilet särasid tablool viiginumbrid 72 : 72. 

Otsustavatel hetkedel olid kindlamad Tsmoki mehed. 74 : 72 eduseisult lõi viimase naela Cramo kirstu Aeksei Trastsinetski kolmene 36 sekundit enne lõpuvilet. Viiepunktilsest kaotusseisust enam välja ronida ei õnnestunud. 

Võitjate parimaks kerkis viimasel veerandajal hoogu läinud Robert Lowery 20 punktiga. Salaš lisas 17 ja Ljutõtš 8 silma. Mirkovic piirdus 5 punkti, kuid 9 resultatiivse sööduga. Kogu trio jäi väljakul olles plusspoolele. 

Kalevi skoorivankrit vedas Vinales, kelle kontosse kogunes lõpuks 28 punkti. Aigars Škele lisas omalt poolt 16 ja Janari Jõesaari 10 silma. 

Tsmoki tuli tänasele mängule küll võiduta, kuid seitsmest mängust kuus kaotati vähem kui kümne punktiga, viimases viies matšis jäi vahe alla viie silma. Pärast soliidset starti paistis, et Cramo ootas justkui kergemat jalutuskäiku, kuid külalistel on oli teine plaan.

Cramo mängus nappis agressiivsust ning täna polnud ka eriti hea viskepäev. Rabedalt alustanud Tsmoki sai Mirkovici vedamisel üha paremini mängu sisse ning kasutas tekkinud võimalused ära, võõrustajad viidi mugavustsoonist välja mõlemal pool väljakut.

Vinales suutis küll raskel hetkel Cramo mängu aidata, kuid teisi piisavalt hästi kaasa tõmmata ei õnnestunud. Jõesaar oli suurema osa ajast mängust väljas, Sten Sokk jäi sootuks nullile. Kokkuvõttes võib tänase liigitada üheks hooaja õnnetumaks matšiks, kus puudus Eesti meisterklubile omaks saanud kirg, võitluslikkus ja meeskondlikkus.

Tuleb tõdeda, et Tsmoki pole põhjuseta tabeli põhjas. Üsna kindlalt polnud Cramo tänavu Ühisliigas veel nõnda kehva satsi vastu mänginud. 

Standings provided by Sofascore LiveScore

Enne mängu

Kuigi Ühisliigas ei saa kohtuslikest võitudest reeglina rääkida, siis Tsmoki on tänavu kaotanud kõik seitse matši. Cramo saldo on see vastu neli-neli, mistõttu minnakse tänasele matšile kindlate favoriitidena.

Valgevene klubis pallib Eesti korvpallipublikule mitu tuttavat meest. Võistkonna rünnakuvankrit veab kaks ja pool aastat Cramot esindanud Branko Mirkovic, kes on visanud keskmiselt 15,4 punkti. Lisaks kuuluvad Tsmokisse mullu siin mänginud Maksim Salaš ja hooajal 2015/16 tiimi aidanud Vitali Ljutõtš.

Cramol on käsil tähtis kodumängude seeria, kus kahe nädala jooksul jahitakse kolme võitu. Nädal tagasi alistati Nur-Sultani Astana, täna kohtutakse Tsmokiga ning reedel võõrustatakse Krasnojarski Jenisseid. 

Tõsi, Cramo on tabeli lõpuosa satsidega tänavu veidi hädas olnud. Nii Permi Parma kui ka Saratovi Avtodor avasid võiduarve just Eesti meisterklubi vastu.

Tänane esimene matš pakkus väikese üllatuse. Reedel Tallinnasse tulev Jenissei alistas koduväljakul 98 : 91 Krasnodari Lokomotiv Kubani ning tõusis kolmandaks.