Kohtus mõisteti Mati Alaverile õpilaste dopingukasutamisele kallutamise eest ühe aasta pikkune tingimisi vangistus.Foto: Tiit Tamme
Doping
4. detsember 2019, 08:43

Tammjärve sõber: kui Alaver poleks julgustanud, ei oleks Karel dopingut tarvitama hakanud (16)

Nädalavahetusel Rukal murdmaasuusatamise MK-etapil osalenud Martin Himma ütles Soome ajalehele Iltalehti, et veebruaris Seefeldi MMil dopinguskandaali sattunud Eesti sportlasi mõjutas treener Mati Alaver.

Meenutagem, et veredopingu kasutamise tunnistasid üles Karel Tammjärv, Algo Kärp ja Andreas Veerpalu. Eestlased tegid koostööd Saksa arsti Mark Schmidtiga.

"Saan aru, et iga dopingujuhtumi taga on Alaver," rääkis Himma. "Karel ütles, et Mati andis Saksa arsti telefoninumbri. Kui Alaver poleks nii teinud ega julgustanud, ei oleks mu sõber Karel dopingut tarvitama hakanud."

Möödunud reedel määras rahvusvaheline suusaliit Eesti sportlastele nelja-aastase võistluskeelu. Alaver ja samuti treenerileiba maitsnud Andrus Veerpalu said sama pika tegutsemiskeelu.

"Võib-olla on karistus liiga karm," lausus Himma. "Üks aasta olnuks vast piisav, aga Karelil ja Algol pole vahet, sest nad ei jätka sporditeed."

Ühtlasi märkis Himma, et Eesti suusaliidu majanduslik olukord on väga nigel. "Sponsorid lahkusid dopinguskandaali tõttu. Klubid peavad meid toetama varasemast teistmoodi. Pidin ka ise päris palju toetajaid leidma, et siin võistelda."