Marko Kilp Ruka klassikasprindis.Foto: SIPA / SCANPIX
Talisport
5. detsember 2019, 14:27

Davosi MK-etapil võistleb kaks Eesti suusatajat, koondisest välja jäänud mees kehastub abiliseks

Järgmisel nädalavahetusel Šveitsis Davosis toimuval murdmaasuusatamise MK-etapil esindavad Eestit sprinter Marko Kilp (26) ja Alvar Johannes Alev (26). Kolmas stardikoht jääb seekord mehitamata. 

Karl Erik Rabakukk (22) ja Kristjan Koll (24) soovinuks samuti seal võistelda, kuid neil pole täidetud vajalik FIS-punkti nõue (distantsil 60, sprindis 90). "Küsimus polnud mõnes punktis, vaid need jäid väga kaugele," selgitab alajuht Ave Nurk murdmaasuusatamise alakomitee otsust. 

Eelmisel nädalavahetusel Rukal koos Kilbiga Eestit esindanud Henri Roos (21) ja Martin Himma (20) ei plaaninudki Davosi minna, vaid on huvitatud nädal hiljem (21.-22.12.) Sloveenias Planicas toimuvast MK-etapist. Seal osaleva koondise kohta pole alakomitee veel otsust langetanud.

Alvar Johannes Alev. Foto: Aldo Luud

Kuigi eestlaste suuskade määrimise eest hoolitseb sel hooajal Soome hooldetiim, käis mitu suusaliidu töötajat Rukal sportlastel abis. Väiksele tugimeeskonnale saavad Kilp ja Alev loota Davosiski, sest nii-öelda telgitaguseid tegevusi jagub koosolekutest transpordi ja toitlustamiseni.

"Päris nii ei saa, et ainult sportlased. Nägime ise Rukal, et tööd on palju," märgib Nurk, kes oli Soomes hommikust õhtuni rakkes.

"Davosi läheb kindlasti appi Kristjan Koll, võib-olla keegi veel. See oli poiste enda mõte juba sügisel, et kui nad ise ei täida nõudeid. Neil on plaanis seal juba enne Davosi etappi ühiselt treenida ja liikuda.

Kuna vabatehnikas on määrimise pool natuke lihtsam kui klassikas, siis peaks pisut kergem olema. Lisaks soomlaste abile on paljudes tiimides eestlasi, kas määrde poole peal või treeneritena. See on väga ühtehoidev seltskond, kuigi töötatakse eri tiimide jaoks. Nõu saab kindlasti."

Davosis on kavas vabatehnikasprint ja eraldistardist 15 km vabatehnikas (naistel 10 km).

Kilp alustas hooaega hea tulemusega, kui saavutas Ruka klassikasprindis 17. koha ja teenis 14 MK-punkti, mis annab üldises punktitabelis 39. koha.

Samuti Team Haanjasse kuulunud Alev võistles viimati 24. novembril Soomes Saariselkäl, kus sai 15 km vabatehnikas eksootilises konkurentsis 4. koha. MK-sarjas suusatas ta viimati kevadel Quebecis, kus sai minituuri kokkuvõttes 63. koha.

MK-sari jätkub sel nädalavahetusel Lillehammeris, kuid seal eestlased ei osale.