BC Kalev/Cramo vs. Krasnojarski Jenissei.Foto: Tiina Kõrtsini
Korvpall
6. detsember 2019, 20:54

GALERII | NAD TEGID SEDA JÄLLE! Kalev/Cramo surus Ühisliiga teise tiimi põlvili

BC Kalev/Cramo lõpetas VTB Ühisliigas kolmemängulise koduseeria muljetavaldava 94 : 87 võiduga tugeva Kranojarski Jenissei üle.

Nädala alguses Minski Tsmokilt valusa kaotuse saanud Cramo jaoks algas kohtumine halvasti, külalised pääsesid kolme minutiga 12 : 2 juhtima. Seitsmest mängust koguni viis võitnud ja tabelis teiseks tõusnud Jenissei mängijatest kiirgas enesekindlust, meie mehed seevastu olid veidi kipsis.

Vähehaaval sai Cramo esimesest ehmatusest üle: paari minutiga vastati omakorda 9 : 0 vahespurdiga. Kuigi mõnda aega pusiti ühes tempos, kuulus veerandaja lõpp Jenisseile, kes lühikeseks vaheajaks võitles välja korraliku 24 : 16 edu. Koduperemehed olid hädas rünnakuga, sageli jäi lahendus viimastele sekunditele.

Vaatamata üsna suurele vahele oli õhus kõvasti elektrit. Kohtunike kaheldavad otsused mõlemale poole tõmbasid käima nii Jenissei peatreeneri Drazen Anzulovici, kogu Cramo võistkonna kui ka saali kogunenud peaaegu täismaja publiku. Vaikselt hoogu kogunud võõrustajad pääsesidki Kristjan Kitsingu kolme vabaviske (selles mängus juba teist korda) toel 28 : 27 juhtima, kui mängitud oli veidi üle kolme minuti.

Rollid olid ootamatult vahetunud. Õnnestumistest enesekindlust kogunud Cramo haaras initsiatiivi, Jenissei rünnak muutus järjest individuaalsemaks punnitamiseks. Heas hoos olid Janari Jõesaar ja Kitsing, vastased said üle pika aja esimese korvi, kui vahe oli kasvanud juba kaheksale silmale – 35 : 27.

Veerandaja teises pooles keeras Jenissei kaitses veidi vinti juurde, kuid rünnak oluliselt ei paranenud. Nõnda püsiski vahe kümne punkti ringis, poolajaks oli Cramo peal 48 : 37. Mis aga veelgi tähtsam – riietusruumi läksid koduperemehed mänguohjad peos.

Kolmandat veerandaja esimese korvi viskasid küll külalised, ent Kitsing ja Jõesaar vastasid kiirete kolmestega. Vahespurt võinuks veelgi kasvada, kuid Kyle Vinales eksis väga lihtsal lähiviskel. Cramot väike tagasilöök aga ei heidutanud, viskele mindi enesekindlalt ning vahe püsis turvaliselt üle kümne silma.

Kuigi initsiatiiv oli ka neljandiku teises pooles Eesti meisterklubi käes, tõid kohtunike kaheldavad otsused mängu veidi särtsu. Kuigi veidi vaieldi ja laiutati, ei lasknud Cramo mehed end rivist välja lüüa. Otsustavale veerandajale pääseti 70 : 59 eduseisus.

Järgnevad minutid mängu suurt muutust ei toonud. Vahe küll ei kasvanud, ent oluliselt ka ei kahanenud. Veerandaja keskel jõudis Jenissei veel seitsme punkti kaugusele, kuid Cramol oli kohe vastus olemas. Veidi ärevust veel tekkis: Jenissei jõudis 1.09 enne lõpuvilet nelja punkti kaugusele, kuid võõrustajad enam mängu käest ei andnud. Ilusa punkti andsid mängule Sander Raieste ja Jõesaare pealtpanekud. 

Kalevi resultatiivseim oli Janari Jõesaar 23 punktiga (kolmesed 2/2, kahesed 7/9), lisaks noppis ääremängija 13 lauapalli. Kristjan Kitsing toetas teda 22, Kyle Vinales 16 (+ 8 söötu) ja Aigars Škele 13 silmaga. Jenissei parim oli Davion Barry 27 punktiga. 

Huvitav on tõik, et alati kui tundub, et Cramo hoog hakkab raugema, tehakse südi esitus endast paberil tugevama vastu. Hooaja ilusa algusega mängiti end seisu, kus teatud vastaste – nagu näiteks esmaspäeval Minski Tsmoki – vastu ollakse favoriidid, see paneb õlule lisapinge. Endast n-ö suuremate vastu pole aga midagi kaotada ning kammitsatest vabanetakse.

Nagu tavaks saanud, tõi edu võistkondlik mäng ja palli liigutamine. Suur roll edus oli Kitsingul ja Jõesaarel, kes vabad kohad ära realiseerisid. Tõsi, üksikud minutid näitasid, et Vinalese ja/või Aigars Škeleta on Cramol rünnakul raske, sest suuresti näeb joonis ette, et üks tagameestest teeb oma kaitsjale ära.

Kokkuvõttes võib Cramo viimast paari nädalat, kus peeti kolm tähtsat kodumängu järjest, lugeda õnnestunuks. Tsmoki vastu küll põleti veidi läbi, ent võidud Astana ja Jenissei vastu korvavad selle igat. Kümne vooru järel hoitakse viie võidu ja sama paljude kaotustega kuuendat kohta – nõnda head hooaja algust polegi varasemast ette näidata.

Selle aastanumbri sees peetakse veel kaks ülirasket mängu: 15. detsembril külastatakse Moskva Himkit, nädal hiljem võõrustatakse Moskva CSKA-d. 

Standings provided by Sofascore LiveScore

Enne mängu

Jenisseil on käsil väga edukas hooaeg, seni peetud seitsmest mängust on võidetud viis, millega hoitakse koguni teist kohta. Teise hulgas on Krasnojarski meeste saagiks langenud Moskva CSKA ja Krasnodari Lokomotiv Kuban. Kaotused on tulnud vastu võtta Moskva Himki ja Peterburi Zeniti vastu.

Esmaspäeval tegi Jenissei eest debüüdi mullu Cramos pallinud Chavaughn Lewis. Jänkil polnud küll parim viskepäev, ta piirdust seitsme punktiga, kuid jagas seitse resultatiivset söötu ning tiim võitis 98 : 91 Kubani. Võistkonna rünnakuvankrit veavad leegionärid. Suurim punktikütt (keskmiselt 16,9 silma) on tagamängija Davion Berry. Teda toetavad kaks korvialust mürakat: 2012. aasta NBA draft´i 56. valik Tomislav Zubcic ja Itaalia liiga taustaga Dustin Hogue. Tasemel mehi jagub igasse liini.

Kolmest kodumängude seeriat ilusa võiduga Nur-Sultani Astana vastu alustanud Cramo sai esmaspäeval mõru kaotuse Minski Tsmokilt. Kuigi täiskoosseisu Eesti meisterklubi on täna autsaider, siis tänavu on korduvalt näidatud, et paberil mänge ära ei otsustata.