Aivar Pohlak.Foto: Martin Ahven
Jalgpall
6. detsember 2019, 13:09

Aivar Pohlak: sakslased ütlesid meile, et oma filosoofialt oleme Euroopa TOP 10 koondis (22)

Täna sai selgeks, et Eesti meeste jalgpallikoondise peatreenerina jätkab Karel Voolaid, kellega Eesti Jalgpalli Liit sõlmis aastase lepingu. Alaliidu presidendi Aivar Pohlaku sõnul olid laual ka mõned välistreeneri variandid, kuid liiga reaalseks need ei osutunud. 

"Andsime Karelile uue aastase lepingu," sõnas alaliidu president Aivar Pohlak. "Tema senine viis kuud kestnud juhendajaperiood oli väga lühike ja nüüd anname talle võimaluse pikema perioodi jooksul ja teistsugustes mängudes. EJL avaldas Karelile ühehäälset toetust ning argumendid olid väga sarnased."

Aivar, sa oled välja öelnud, et koondise viimase valiktsükli tulemus oli mitterahuldav. Kas ja kes selle eest vastutab?

"Seda küsimust on lihtne püstitada, aga vastus on keerulisem. See on koht, kus vastutama peavad kõik: Karel, teised treenerid, mängijad, Eesti Jalgpalli Liit, mina. Jalgpalli ei saa võtta sellise nurga alt nagu poliitikas kirjeldatakse vastutust, et keegi peaks tagasi astuma: kas peatreener, tehniline direktor või president. See on pisut teistsugune protsess ja sellist mõõdet on siia keeruline sisse tuua, kuna tegemist on protsessiga.

Kui selgelt oleme näinud ja teadnud, et teatava sünniaastaga põlvkondade meil oligi auk sees. Ja täna oleme pigem august välja ronimas. Või et aastal 2011. alustasime EJLis protsesse, et võtta vastutus klubide eest noortetöös. Öelda nüüd, et viime kõik klubijuhid mahalaskmisele selle eest oleks totravõitu. Lihtsaim ongi öelda, et Eesti on meie väiksuse ja rahvaarvu juures keeruline ehitada toimivat jalgpallisüsteemi, mis oleks Euroopas konkureeriv."

Kas meil oli muid variante peatreeneri toolile ka?

"Kui juunis tekkis see sundolukord, et treenerid astusid tagasi, siis sel hetkel sobivat välistreeneri kandidaati polnud. Me ei saa öelda, et toonane tagasiastumine oli ilmtingimata ootamatu, aga me oleme oma jalgpalliarendus nii spetsiifilises seisus, et siit saab edasi minna ainult väga kindlate tüüpidega. See on ka põhjus, miks me eelistasime Eesti treenerit.

Kuna oli teada, et viie kuu pärast üks protsess lõppeb, siis otsisime EJLiga ka alternatiive, juhuks kui Karel peaks õhku lendama kogu täiega, mida õnneks ei juhtunud. Aga see protsess on väga keeruline. Meil oli kaks välismaist alternatiivi, kes suurtes piirides vastasid meie vajadustele.

Välistreeneritega pole nii, et saad neid hoida: et kuulge mehed, istuge, meil siin läheb aega. Vahel juhtub nii, vahel ei. Neid kandidaate ei läinud vaja, aga üks neist leidiski oktoobri lõpus kõrgel tasemel töö. Teine, kelle kohta teadsime, et ta peaks vabaks saama oktoobris, pole näiteks siiani vabaks saanud.

Kui küsite, et mis meie vajadustele sobib, siis... peale Saksamaa mängu saatis Saksamaa koondise tehniline osakond meile kirja. Neil on numbritel põhinev analüüsisüsteem, mida nad kasutavad kõikide vastaste peal ja juba selle sajandi algusest. Nad ütlesid, et oma mänguideelt, mida te tahate mängida, olete Euroopa TOP 10 hulgas, aga teie häda on see, et olete nii väike riik ja teil on nii väike valik, et suurtega mängides võite sattuda hätta. Aga see ongi meie baasidee, et me tahame reaalselt jalgpalli mängida. Ning Karel samuti. See ei baseeru utoopial, vaid me ka usume sellesse!"

Eesmärkidest...

"Tehnilises mõttes on lihtne. [Rahvuste liigas] tuleb vältida väljakukkumist ja tahaks saavutada võite. Aga Kareli jutt, et Lätil-Leedul on kinnisidee võita Balti turniir, peab tõesti paika. Meie oleme seda aga liiga sageli võtnud pikema protsessi ühe osana, kuna need mängitakse alati enne uut valikturniiri.

Siiani on meil olnud alati väljakutse saada arendavaid mänge, kuid sel korral on asjad teistmoodi. Ütlesin eelmisel nädalal ära kolmele maailma täielikule tippkoondisele. Vaatasime küll, et kurat, äkki saaks kuidagi, et paneme mängude vahele kaks päeva, aga siis me ei läheks Balti turniiri võitma. Nüüd teeme esimest korda aga graafiku võimalikult mugavaks, et Balti turniiri võita."

Kas koondise mängijate nii suur toetus Karel Voolaidile oli mingil määral ka üllatav?

"Ei olnud. Mängijad tahavadki mängida ja neil on jäänud Tarmo Rüütli ajast sellest positiivne kogemus. Seda võrdlust on toodud ka varem ning seda oli oodata. Tõsi, me ei oodanud, et see mängujärgsetes intervjuudes nii massiliselt välja tuleb, aga üldine hoiak oli teada."