Jari-Matti Latvala. Foto: McKlein/Toyota Gazoo Racing WRC
WRC
6. detsember 2019, 17:10

Jari-Matti Latvala: tunnen, et olen Soome rahvast alt vedanud (1)

Peaaegu kaks kümnendit autoralli MM-sarjas tiirelnud Jari-Matti Latvala tunnistab, et ta on oma karjääris pettunud. 

2002. aastal esimest korda WRC-sarjas rajale tulnud soomlane on pikalt olnud väga hea sõitja, kuid tiitlit pole õnnestunud võita. Kolmel korral on Latvala küll lõpetanud hooaja kokkuvõttes teine, ent seda üsna kindlalt. 

"Olen kogu aeg tahtnud Soomet ja meie kultuuri vääriliselt esindada. Oleme tuntud kui tugev mootorispordi riik. Mõistagi olen pettunud, et ma pole suutnud MM-tiitlit võita," sõnas Latvala. "Tunnen, et olen rahvast alt vedanud, ma pole piisavalt hästi suutnud edasi anda oma teadmisi ja meie rallikultuuri." 

Kuigi soomlased on 14 individuaalse tiitliga edukuselt teine rahvus, siis viimane triumf pärineb 2002. aastast, mil nobedaim oli Marcus Grönholm. Meie põhjanaabrite jaoks on säärane põud vastuvõetamatu, mistõttu lasub paljudel pilootidel ka ekstra surve. 

"Ajaloost pärinev edu lisab muidugi pinget. Teatud momentidel kippus usk täiesti kaduma – võib-olla ei õnnestugi meil tiitlit võita," arutles Latvala. "Aga nüüd, kui Ott Tänak meistriks tuli, usk taastus. Meil on peale tulnud andekas põlvkond noori sõitjaid: Kalle Rovanperä, Teemu Suninen ja Esapekka Lappi.

Tuleval hooajal Latvala WRC-sarjas täiskohaga kaasa ei tee, tõenäoliselt saab ta Toyotaga kihutada paaril rallil.