Johanna Talihärma stiilinäide tiirus. Foto: Imago Sport/Scanpix
Talisport
8. detsember 2019, 17:48

Gaim ja Talihärm hiilgasid tiirudes, kuid etteotsa naiskonnal asja polnud

Laskesuusatamise Östersundi MK-etapile tõmmati joon alla pühapäeval, kui oli kavas naiste 4 x 6 km teatesõit. Esimesena ületas finišijoone Norra naiskond (null trahviringi, kümme varupadrunit). Eesti kvartett (0+7) oli 21 võistkonna konkurentsis 14 (+4.31,8).

Esimene vahetus: Regina Oja pidi esimeses tiirus kasutama kaht varupadrunit, kuid trahviringist ta siiski pääses ning lahkus lamades tiirust 17ndana. Teises tiirus oli õhus ka juba trahviringi hõngu, kuid õnneks sai Oja kolme varupadruniga märgid maha ning lahkus tiirust 15ndana. Suusarajal näitas eestlanna aga head minekut ning andis teatepulga Tuuli Tomingasele üle 13ndana (+1.08,3).

Avavahetuses säras Itaalia, kelle esimene biatleet Lisa Vitozzi kasutas kahe tiiru peale vaid üht varupadrunit ning andis teatevahetuse üle kindla liidrina: Norra (0+1) kaotas neile 13 ja Rootsi (0+3) 14,6 sekundit. 

Teine vahetus: Tuuli Tomingas oli püstitiirus raudkindel ning tõstis puhtalt lastes Eesti koguni üheksandaks. Teises tiirus läks nädala alguses veel antibiootikumikuuril olnud eestlannal vaja kaht varupadrunit ning teatevahetuse andis ta Johanna Talihärmale üle 11ndana (+1.46,8). 

Täna kahel korral eksinud Tuuli Tomingase stiilinäide. Foto: Jarek Jõepera/ELSF

Teises vahetuses käis kõige paremini rootslannade käsi: Elvira Öberg kasutas ainult kaht varupadrunit ning tõstis Rootsi esikohale. Prantsusmaa (0+4) jäi neist maha 5,5 sekundiga, kolmanda koha peale pidasid tulist võitlust Saksamaa, Norra ja Šveits. Itaalia pudenes suurest mängust aga kärmelt, sest Nicole Gontier pidi kahe tiiru peale käima koguni kolmel trahviringil. 

Kolmas vahetus: Johanna Talihärm ei eksinud kahe tiiru peale kordagi ning andis ankrunaisele Grete Gaimile vahetuse üle 12ndana (+2.16,6). 

Kolmandas vahetuses tõstis Tiril Eckhoff Norra naiskonna lamades tiiru järel liidriks, kuid teises tiirus läks tuli tal kasutada kaht varupadrunit, mistõttu pudenes neljandaks. Ankrunaistest sai esimesena rajale Hanna Öberg (Rootsi), keda asusid paarisekundiliste vahedega jälitama Marte Oslbu Röiseland (Norra), Franziska Preuss (Saksamaa) ja Lena Häcki (Šveits). 

Neljas vahetus: Grete Gaim lasi samuti puhtalt ning tõi Eesti finisisse 14ndana (+4.31,8). 

Pärast ankrunaiste lamades tiiru pääses esimesena rajale puhtalt lasknud Norra, kellelle järgnesid samuti kerge vaevaga viis märki alla saanud Šveits (+13,4) ja Saksamaa (+20,8). Öbergil läks aga tarvis kolme varupadrunit, mistõttu vajus Rootsi neljandaks (+23,4). 

Püsti tiirus läks Röiselandil vaja küll kaht varupadrunit, kuid see üldpilti ei mõjutanud. Esimesena tuli ülefinišijoone ligemale seitsmeaastase võidupõua lõpetanud Norra nelik (0+10), kellele järgnesid Šveits (0+4, +8,5) ja Rootsi (0+8, +10,2). 

Tänane esikümme (kliki pildil):

Eelmisel hooaja jõudis meie teatenaiskond korra ka esikümnesse, kui oli Canmore'is üheksas. Ülejäänud MK-etappidel lõpetati vastavalt 15., 17. ja 14. ning Östersundis toimunud MMil finišeeriti 12ndana. 

Eesti naiskonna läbi aegade parim koht MK-sarjas on kaheksas, mis suusatati kolmel puhul välja 90ndate alguses. Tõsi, toona sõideti kolmestes võistkondades.