Venelasased said karmi karistuse. Foto: DIMITAR DILKOFF/AFP
Doping
9. detsember 2019, 12:34

AMETLIK! Venemaale määrati nelja-aastane suurvõistluste keeld! (60)

Maailma antidopingu agentuur (WADA) otsustas, et dopingureeglite vastu eksinud Venemaa ei saa järgneva nelja aasta jooksul oma lipu ega muu sümboolikaga kaasa teha ainsalgi suurvõistlusel! 

Lausanne´is toimunud koosolekul tehtud otsus oli ühehäälne. Kuigi oma sümboolikat ei saa venelased kasutada ei 2020. aasta suve- ega ka 2022. aasta taliolümpial, saavad puhtad sportlased kaasa teha neutraalse lipu all. 

Lisaks ei tohi Venemaa nelja aasta jooksul rahvusvahelisi tiitlivõistlusi võõrustada ega korraldusõigust taotleda. Otsus ei mõjuta aga juba varem kinnitatud 2020. aasta jalgpalli EM-finaalturniiri nelja mängu Peterburis ja 2021. aasta Meistrite liiga finaali. 

WADA asepresident Linda Helleland polnud otsusega rahul. "Oleksin tahtnud lahendust, mida pole võimalik veega alla lasta. Võlgneme puhastele sportlastele selle, et karistaksime patustajaid võimalikult karmilt," sõnas Helleland, kes ootas võistluskeeldu kõigile atleetidele. 

Venemaa olümpiakomiteel on 21 päeva aega, et WADA otsus edasi rahvusvahelisse spordiarbitraaži kohtusse (CAS) kaevata.

2018. aasta talimängudel osales neutraalse lipu all 168 idanaabrite sportlast. 2015. aastast pole venelased saanud võistelda oma lipu all ainsalgi rahvusvahelisel kergejõustikuvõistlusel. 

Venemaa riiklik dopinguskandaal paljastati viis aastat tagasi. Tänavu oli neil võimalus tõestada, et end on parandatud, kuid WADA tuvastas andmetega manipuleerimist, misjärel nõuti karmi karistust.