Juha Kankkunen. Foto: AP/Scanpix
WRC
9. detsember 2019, 18:15

Autoralli maailmameister meenutas karjääri hirmsaimat hetke: ta hüppas otse mu auto ette

Neljakordne autoralli maailmameister Juha Kankkunen (60) meenutas hiljuti TV5-le antud intervjuus karjääri üht hirmsaimat momenti, kui üks pealtvaataja hüppas ootamatult tema neljarattalise ette. 

Kankkunen ei tea mitu korda ta on rahva sekka on sõitnud, kuid eriti valusalt on tal meeles üks kokkupõrge Hiinas toimunud rallil. "Jah, [sõitsin inimesele otsa], ta sai päris korraliku paugu. Ma ei saanud mitte midagi teha, kuna ta hüppas otse mu auto nina ette," meenutas rallilegend. 

"See juhtus Hiinas ja ma ei näidanud seal kõige paremat minekut. Olin neljas või nii. Pärast seda ei julgenud ma enam täisgaasiga sõita, sest ma ei suutnud piisavalt keskenduda ega tundnud ennast enam roolis turvaliselt," selgitas ta kokkupõrke psühholoogilisi mõjusid. 

Soomlasel pole aimugi, mis rajale hüpanud mehest sai, sest ta ei tohtinud sõitjana kiiruskatsel seisma jääda. "Peatumine oli sõitjate puhul alati täiesti vastunäidustatud. Sõitsidki otse teenindusalasse, kus siis andsid vahejuhtumist teada ning rääkisid ka politseiga. Korraldajad keelasid peatumise, et me ei jääks rajal niisama passima," jätkas soomlane. 

Kuigi tolle ralli kontekstis jättis kokkupõrge väikese jälje, ei mõjutanud too vahejuhtum Kankkuneni edasist sõidustiili. "Ma ei tundnud edaspidi hirmu, kuna teadsin, et see polnud minu süü: ma ei saanud midagi teha. Aga tolle võidukihutamise see tõesti rikkus," jätkas Kankkunen. 
 
Loomadega on neljakordsel ilmameistril paraku rohkem kokkupuuteid, kuid millelegi liiga suurele ta otsa kihutanud pole. 
 
"Kokkupõrkeid on ikka olnud, kuid mitte millegi suurega. Aga küladest läbi sõites jäi ikka mõni kana tee peale. Vahel ka hulkuvaid koeri," alustas 23 MM-rallil võidutsenud Kankkunen õnnetute ohvrite lugemist. "Võib olla mõned väiksemad antiloobid ja veel mitmeid linde, aga mitte midagi suuremat nagu kaelkirjak või elevant. Kuigi Austraalias olen tabanud ka paari känguru."