Venemaa lippu järgneval kahel olümpial ei näe. Foto: Reuters/Scanpix
Doping
9. detsember 2019, 20:20

„Kurat küll, lõpetage see petmine, et saaksime kõik eludega edasi minna.“ (8)

Maailma antidopingu agentuur (WADA) otsustas, et dopingureeglite vastu eksinud Venemaa ei saa järgneva nelja aasta jooksul oma lipu ega muu sümboolikaga kaasa teha ainsalgi suurvõistlusel! 

Lausanne´is toimunud koosolekul tehtud otsus oli ühehäälne. Kuigi oma sümboolikat ei saa venelased kasutada ei 2020. aasta suve- ega ka 2022. aasta taliolümpial, saavad puhtad sportlased kaasa teha neutraalse lipu all. 

WADA asepresident Linda Hofstad Helleland soovinuks aga näha veelgi rangemaid meetmeid. "Ma pole otsusega rahul, kuid see oli kõik, mida sai praegu teha. Mina soovinuks täielikku diskvalifitseerimist. Tahtsin lahendust, mida pole võimalik veega alla lasta. Võlgneme puhastele sportlastele selle, et karistaksime patustajaid võimalikult karmilt," sõnas ta Lausanne'is meediale. 

Rahvusvahelise Olümpiakomitee esindaja, endine kõrgushüppaja Stefan Holm nii resoluutne pole. Tema arvates leiti hea kompromiss, kuna arvesse tuleb võtta ka nende Venemaa sportlaste huvisid (näiteks kõrgushüppaja Maria Lasitskene), kes on emamaa tegevust korduvalt avalikult kritiseerinud ning teinud kõik endast oleneva, et oma puhtust tõestada. "Neile peab jääma võimalus neutraalse lipu all võistelda," sõnas Holm. 

"Kokkuvõttes oli tegemist võrdlemisi oodatud otsusega, sest Venemaa ning nendega käsikäes käinud doping oli kui äikesepilv, millest me ei saanud kordagi lahti," jätkas olümpiavõitja. 

"Mina isiklikult olen sellest teemast väsinud, aga lähtuvalt oma ametikohast olen sunnitud sellest kogu aeg kõnelema. Vahepeal tahaksin lihtsalt püsti tõusta ning karjuda "„Kurat küll, lõpetage see petmine, et saaksime kõik eludega edasi minna". Ma tean, et see ei lahendaks midagi, kuid see on lihtsalt see tunne, mis mind valdab," sõnas Holm lõpetuseks.