Peter Frates (keskel ratastoolis) koos pere ja sõpradega. Foto: Kuvatõmmis
Spordivaria
10. detsember 2019, 22:00

KURB! Jää-ämbri väljakutse üks algatajatest suri kõigest 34aastaselt

Viis aastat tagasi lõi (spordi)maailmas laineid jää-ämbri väljakutse ehk Ice bucket challenge, millega koguti raha lihaste kõhetumise haiguse  (amüotroofilise lateraalsklerioosi - ALS) vastu. 

Tegemist oli USAs asuva Amüotroofiline Lateraalskleroosi Ühingu toetauseks algatatud kampaaniaga, milles osalejad tegid ise ühingu toetuseks annetuse ja nimetasid siis kolm inimest oma tutvusringkonnast, kes võiksid sama teha. Jääveega ülekallamine lisa šõuelementi ja aitas asja põnevamaks muuta.

Aktsioon muutus nii populaarseks, et sellega läksid kaasa näiteks ka USA endine president George W. Bush, popstaar Justin Bieber, kossukuningas Michael Jordan ning paljud teised. 

Kampaania üks massidesse viijatest oli endine pesapallur Peter Frates, kes ise ALSi põdes. Pärast haiguse diagnoosimist jääb inimestel elada keskmiselt kolm kuni viis aastat ning esmaspäeva hommikul edastaski Fratese pere maailmale kurva uudise: ameeriklane lahkus siit ilmast 34aastaselt. 

Samas jättis ta endast maha märgi, kuna ainuüksi USAs koguti ESPNi andmetel jäise väljakutsega ALSi vastu võitlemiseks 220 miljonit dollarit.