Jim Smith.Foto: Twitter / @premierleague
Jalgpall
11. detsember 2019, 12:20

Suri jalgpallitreener, kellele Mart Poom on igavesti tänulik

Inglise jalgpallitreener Jim Smith, kes värbas omal ajal Portsmouthi ja hiljem Derby County'sse Eesti väravavahi Mart Poomi, suri haiguse tagajärjel eile 79aastasena.

Poom on korduvalt väljendanud arvamust, et Smithita poleks ta võib-olla kunagi Inglismaa kõrgliigas läbi löönud. Esmalt palkas Smith eestlase 1994. aasta Portsmouthi, kes pallis toona esiliigas.

Too periood läks peamiselt põlvevigastuse nahka, mistõttu kaitses Poom Portsmouthi väravat vaid neljas mängus. Ta naasis sealt kodumaale FC Florasse, kust Smith ta 1997. aastal Derby'sse ostis. Seal saabus eestlase läbimurre. Ta kaitses lõpuks Derby väravat viie ja poole aasta jooksul 146 mängus enne, kui liitus Sunderlandiga.

Kuu aega tagasi kirjeldas Poom väljaandele Planet Football Jim Smithi järgmiste sõnadega: "Ta oli elav ja huvitav kuju. Ta oli heas mõttes vanakoolitreener. Väga temperamentne, kuid hea südamega. Ta võis mängu jooksul minna väga emotsionaalseks, vanduda ja karjuda, sest ta oli niivõrd õhinat täis.

Samas võisid temaga pärast mängu vestelda ja kõik oli okei. Tema uks oli alati avatud. Ta sai mängijatega hästi läbi ja hoolis neist. Ta lõi treeningulaagris hea õhkkonna. Olen talle igavesti tänulik, et ta mind kaks korda värbas."

Smithi treenerikarjääri suuremate saavutustena võib välja tuua Derby County'ga Inglismaa esiliiga võitmise hooajal 1995–96 ning Premier League'i kuu parima treeneri auhinna novembris 1996.

Tema viimaseks töökohaks jäi Oxford United, keda ta juhendas aastatel 2006–08.