Kristjan Ilves Tehvandi hüppetornis.Foto: Aldo Luud
Talisport
13. detsember 2019, 14:09

HEA UUDIS! Kaelavigastusest taastuv Kristjan Ilves naasis hüppetorni: kukkumine on unustatud

Novembri keskel Faluni hüppemäel kukkunud ja kaelapiirkonna lülisamba sidemeid vigastanud Kristjan Ilves (23) tegi täna hommikul Lillehammeris esimesed traumajärgsed suusahüpped.

Nädala keskel tehtud magnetuuring näitas, et verevalum on taandunud, kuid sidemed pole veel täiesti korras. "Arst soovitas veel paar nädalat mitte hüpata. Samas ütles, et kui tunned, et keha ja vaim on valmis ning olud korralikud, et poleks ohtu, siis võib ära proovida. Ettevaatus oli võtmesõna," selgitas Ilves telefonitsi Õhtulehele.

Kuigi Ilves on võrdlemisi lühikese aja jooksul kaks korda hüppemäel kukkunud (lisaks kevadel Seefeldi MMil), siis vaimset tõrget tal enda sõnul täna poomil polnud. 

"Ega see tunne ei kao jalast kunagi ära," sõnas ta. "Iseasi, kui hästi hüppad. Ainuke, mida tavapärasest rohkem kontrollisin, oli maandumine. Tulin kindlalt kahe jala peal maha, ei hakanud lõpuni venitama. Muus osas ei olnud midagi. Kui oleksin õhus pea peale kukkunud, siis lööks ehk bloki ette ja oleks vähem julgust, aga minu kukkumine polnud nii hull. See on juba suhteliselt unustatud."

Siiski nõudis hüppamine pisut harjumist, sest seljataga on kuuajane paus. "Aga väga äge on tagasi mäel olla."

Kristjan Ilves. Foto: Stanislav Moshkov

Kahevõistluse MK-sari jätkub järgmisel nädalavahetusel Austrias Ramsaus, kuid Ilves teeb hooaja avastardi suure tõenäosusega jaanuari teisel nädalalõpul Itaalias Val di Fiemmes.

"Arvan, et oleksin juba suuteline tegema kõike, aga tuleb natuke ettevaatlik olla. Pealegi pole mõtet MK-le poolkesise vormiga minna. Hüppemäel pole veel kindlust, mõni hüpe tuleb välja, mõni mitte. Pigem treenin korralikult, et uuel aastal paremas hoos olla."

Kauaks ta Lillehammerisse jääb, sõltub Saksamaal Oberwiesenthalis valitsevatest lumeoludest, mis on praegu väga kehvad. Kui sealne situatsioon paraneb, osaleb Eesti järelkasvukoondis järgmisel nädalalõpul kontinentaalkarikasarja etapil ning Ilves tuleb esmaspäeval koju. Kui Saksamaal jääb võistlus ära, jäädakse ühiselt pisut kauemaks Lillehammerisse.

Jõulud veedab Ilves kodumaal, edasine sõltub Lõuna-Eesti lumeoludest.