Sacha Killeya-Jones palli pealt surumas. Foto: USA TODAY Network/VIDAPRESS
Korvpall
14. detsember 2019, 20:44

Endine tiimikaaslane iseloomustab Kalev/Cramo uut täiendust: atleet, kes eelistab korvist eemal mängida

BC Kalev/Cramo korvpallimeeskond teatas täna, et testimisele tuuakse järjekordne leegionär. Esmaspäeval peaks võistkonna juurde jõudma 211 cm pikkune Sacha Killeya-Jones.

Pärast kaht hooaega USA üliõpilaskorvpalli (NCAA) tippsatsis Kentucky, liitus Killeya-Jones Tšehhi esiliigas palliva Get Better Academyga (GBA). Kusjuures reeglina on liikumised vastupidised, sest GBA valmistab mängijaid NCAAks ette. Sealt õnnestus ookeani taha siirduda Artur Konotšukil, sama tee võtab tõenäoliselt ette praegu Raplasse kuuluv Mark Andreas Jaakson. 

Mõlemal eestlasel õnnestus Killeya-Jonesiga mullu GBAs koos mängida ja Tšehhi esiliiga ära võita. Õhtuleht uuris Jaaksoni käest, millise mulje 21aastane jänki jättis, ning kui hea täiendus on ta Eesti meisterklubile.

"Pole teda enam näinud, kuid eelmisel aastal meeldis talle päris palju mängida perimeetril. Pukis ta eriti ei tegutsenud," sõnas Jaakson. "Vaatamata oma pikkusele viskab ta hästi kolmeseid. Lisaks on ta agressiivne ja tahtmist täis." 

Suurimate tugevustena toobki Eesti noortekoondislane Killeya-Jonesi juures välja hea viskekäe ning võimsa atleetlikkuse. Suurim miinus on ilmselt see, et korvi alla ta eriti ei trügi. "Kõva töömees ja väga võitlushimuline. Annab ka trennides endast maksimumi," resümeerib Jaakson. 

GBAs viskas suure ääre kohal palliv Killeya-Jones keskmiselt ligi 27 minutiga 18,7 punkti ja hankis 8,3 lauapalli. Tänavu liitus ta Saksamaa kõrgliigaklubi Braunschweigiga, kuid kordagi platsile ei pääsenud. Enne Euroopasse jõudmist oli noormees NCAA kaheksakordse meistri ridades statisti rollis. 

Miks ta kuulsast ülikoolistl lahkus, polegi päriselt selge. "Pärast pikka kaalumist oma tuleviku üle, otsustasin valida professionaalse korvpalluri tee," teatas Killeya-Jones tänavu märtsis üsna ootamatult. USA meedias levisid kõlakad, et noormees ei lahkunud võistkonnast omal soovil.

Killeya-Jones võib Cramo eest debüüdi teha tuleval kolmapäeval, mil Eesti-Läti liigas kohtutakse Valmieraga. Homseks VTB Ühisliiga matšiks Moskva Himkiga värske täiendus veel kohale ei jõua. 

***

Pärast aastat Tšehhis kodumaale naasnud ning Raplaga liitunud Mark Andreas Jaakson käis detsembri alguses hüppeliigese lõikusel, mistõttu jääb suur osa hooajast vahele.

"Operatsioon oli eelmisel nädal. Nüüd on jalg kipsis ja vaikselt taastun," selgitas Jaakson oma olukorda. "Tagasi platsile võiksin saada arvatavasti märtsi kandis. Oleneb, kuidas taastumine läheb, võib-olla saab juba varem." 

Enne lõikust jõudis 19aastane tagamängija kaasa teha üheksas Eesti-Läti liiga matšis. Tema arvele jäi keskmiselt 14,8 minutiga 5,67 punkti. 

Tuleval aastal loodab Jaakson liituda NCAA klubiga. Huvi tunti ka juba tänavuse hooaja eel, kuid sobivat pakkumist ei tulnud.