Rene Zahkna.Foto: Jarek Jõepera
Talisport
15. detsember 2019, 16:34

Eesti meeste laskesuusakvartett tegi tubli esituse, Talihärm oli jälitussõidus kimbatuses (1)

Austrias Hochfilzenis peetud laskesuusatamise MK-etapp lõppes meeste 4x7,5 km teatesõiduga, Eesti kvartett (Rene Zahkna, Kalev Ermits, Kristo Siimer ja Robert Heldna) lõpetas 16. kohal.

Võistlus algas suurepäraselt, sest Zahkna ei eksinud kahes lasketiirus kordagi. Esimese laskmise järel oli ta koguni teisel ja teise tiiru järel kolmandal kohal. Suusarajal tippudega päris konkurentsis püsida ei õnnestunud – vahetuse andsime üle seitsmendal positsioonil, kaotust liider Norrale 35,3 sekundit.

Kuigi Ermits sarnast kindlust tiirudes ei näidanud, oli tema suusasõit veidi tugevam. Kokku läks tarvis küll kolme lisapadrunit, kuid trahviringidest pääseti. Vahetuseks oli Eesti üheksandal kohal, ent vahe liidriks tõusnud Saksamaaga polnud üldse mitte suur – 57,1 sekundit.

MK-sarjas alles kolmanda stardi teinud Siimer pääses teiste seas rajale koos Tarjei Böga ning püsis esialgu väga hästi suurte tegijate tempos. Esimese tiirus ühe varupadruni võtnud 20aastane eestlane tõstis meeskonna kaheksandaks, teise tiiru kaks eksimust kukutasid meid taas üheksandaks. Suusarajal läks veidi raskeks, vahetuse andis noormees üle 11. kohal, kaotust Saksamaale 2.24,9.

Suurel areenil alles teist korda rajale tulnud Heldna lähemaid konkurente alustuseks kaugele ei lasknud, kuid avatiiru üks möödalask kukutas meid 13. positsioonile. Samuti 20aastane sportlane eksis ka teisel korral ühel märgil, paraku suurajal enam rammu ei jagunud. Lõpuks Eestile 27 meeskonna konkurentsis 16. koht ja kaotust võitjale 4.30,8. 

Esikoha noppis Norra, sest järjekordse vinge esituse tegi Johannes Thingnes Bö. Ta sõitis viimase vahetusega kinni 43sekundilise vahe Saksamaaga, kes kaotas lõpuks 2 sekundiga. 

Päeval peetud naiste 10 km jälitussõidu võitis Tiril Eckhoff, kes läbis esimest korda kõik lasketiirud puhtalt. Ainsa eestlasena kaasa löönud Johanna Talihärm eksis esimeses tiirus ning lõpetas 51. kohaga.

29aastane Eckhoff sai lõpuks kirja aja 29.14,6. Teiseks tuli kaks möödalasku teinud rootslanna, kel kogunes võitjale kaotust 25,8 sekundit. Kolmas oli ühe korra eksinud norralanna Ingrid Landmark Tandrevold (+39,7). Talihärm kaotas Eckhoffile 3.58,2ga.

Eestlanna sõidule vajutas pitseri esimene lasketiir, kus ta sattus veidi segadusse. Nimelt unustas Talihärm ühe padruni laskmata, mistõttu kaotas ta üsna palju aega. 

"Ma arvasin, et mul on viis lasku lastud, aga tegelikult oli üks veel. See juhtuski," ütles Talihärm ERRile. "Ma võtsin riski ja läksin väga suure pulsiga tiiru. Väga keeruline oli lasta."