Indrek Tobreluts. Foto: Robin Roots
Talisport
15. detsember 2019, 19:30

Indrek Tobreluts: midagi katki pole, meil oli lihtsalt halb päev (8)

Kui hooaja esimeselt etapilt Östersundis jäi Eesti laskesuusatajatel näppude vahele kaks punktikohta, siis teine osavõistlus Hochfilzenis nii mažoorses toonis ei kulgenud. Kuidas vaatab koondise peatreener Indrek Tobreluts võistlusnädalavahetusele tagasi?

"Ütleme nii, et naiste sprindist ootasin rohkemat, aga me ei saanud keerulistes oludes laskmisega hakkama. See on see, mis jäi kripeldama. Mehed tegid sprindis nii-öelda oma ära: [59nda koha saanud] Kalev Ermits ilmselt tahtnuks enamat, kui niisama jälitussõitu saada, aga kaks trahviringi nurjas selle. Ei saa öelda, et ta esines halvasti, aga saab paremini. Tänasel päeval, kui tahad kõrgemasse mängu saada, siis ei tohi endale eksimusi lubada. Paraku apsud langetasid ta 59. kohale.

Jälituses võitles ta vapralt ning viimases tiirus oli võimalik ka punktikohale kerkida, aga kaks möödalasku jätsid punktid lõpuks kaugele. Kokkuvõttes oli jälituses parem sõit kui sprindis [48. koht] ja sesmõttes võib meeste poole pealt rahule jääda.

Meestest oli meil stardis ju ka kaks juuniorit: Kristo Siimer ja Robert Heldna. Kristo tegi enda kohta väga hea sõidu. Temale on vaja lihtsalt aega anda, kuid ta on kindlasti tulevikutegija. Robertil oli lumelaagris terviserike, mis võttis talt päris palju jõudu, ehk midagi suurt talt ei oodanudki. Poisid said korraliku pingutuse ja hea kogemuse.

Ka tänases teatesõidus noored üllatasid: läksid väga võimsalt ja julgelt peale. Robert läks viimases vahetuses samamoodi grupiga kaasa ja kannatas kuniks jõudis. Tiirus said mehed ka hakkama: ei mingit aukartust ega läbikõrbemist. Üldiselt näitas sprindivõistlus siiski ära, mis noorte poiste üldine tase on (Siimer oli 80., Heldna 108. – K.J.). See jääb maailma tipust praegu kaugele maha ja loota, et nad suudaksid nende meestega rinda pista, on praegu ebareaalne. Aga anname aega!"

Naiste teatesõidus kogunes meie kvartetile kaotust üle kuue ja poole minuti. Kui ehmatav see oli?

"Naiste teates oli Tuuli tegelikult päris kõrges mängus, kuniks ta kukkus. Ta kukkus selja peale, nii et relv jäi ta alla ja see lõi ta hinge kinni. Pärast seda hakkas kaotust jõudsalt tulema. Ilma intsidendita võinuks kaotus minuti võrra väiksem olla, sest see mõjutas tema kaht sõiduringi ja püstitiiru.

Johanna läks veel päästma, mis päästa andis ja võttis tiirus riske, aga paraku ei tulnud märgid alla. Ta pidi kasutama lisapadruneid, mis kõik tähendavad ju kümmet lisasekundit. Grete võistlus lõppes lamades tiirus, kui ta said viie padruniga kõigest ühe märgi alla.

See oli väikene anomaalia, sest olud polnud keerulised. Tema lasketihedus oli hea, aga täiesti teises kohas, kella 11-12 peal üleval. Arvan, et see oli asendiviga, mistõttu ladus kõik lasud ühte kohta. Gretel on neid raskeid teateid minevikus varemgi olnud. Ta on teatesõidus suurema pinge all ning ei tulnud seekord sellega toime. Individuaalis suudab ta näidata väga ilusat tegevust, aga teates jällegi suuri eksimusi.

Õnneks on praegu alles detsembri keskpaik ning see oli hooaja teine osavõistlus. Kui korjame siit positiivsust välja, siis kõik tüdrukud on suusakiiruse poolest natukene paremad kui eelmine aasta samal ajal. Sessuhtes midagi katki pole, lihtsalt sel võistlusel ei saanud laskmisega hakkama. Seekord oli lihtsalt spordis kehv päev."

Kokkuvõttes, kas naiskonnale püstitatud latt, jõuda teatesõitudes esikümnesse, on jätkuvalt reaalne ning ületatav?

"See kümnes koht pole midagi müstilist. Kui tahame kõrges mängus olla, siis ei tohi keegi meie naistest eksida. Suurriikidel on väike varu ja keegi võib apsu sisse lasta, aga meie peame kõik neljakesi õnnestuma. Aga kindlasti pole see ulmevaldkonda minev unistus."

Korras mainisid Robert Heldna haigestumist lumelaagris, kuidas on lugu teiste sportlastega, kas tööd on saadud teha kenasti või on esinenud ka mingeid tagasilööke?

"Võistkond on tervikuna terve püsinud ja kõik on sujunud. Segavaid hädasid pole õnneks olnud, kuid nüüd tuleb kolm korda üle õla sülitada. Hooaja alguses oli murekohaks Tuuli seisund, aga see on jõudsalt parenenud ning ta tunneb end iga päevaga paremini. Mina ei näe põhjust muretsemiseks. Põhivõistluseni on kaks kuud minna. See on piisavalt pikk aeg, et pilt natukene paremaks saada."

Järgmisel nädalal ootab laskesuusatajaid Le Grand Bornandi keskus, kus just kõige paremad lumeolud hetkel ei valitse. Kas võistlus ikka toimub?

"Ilmateade näitab tõesti praegu kümme kraadi sooja ja tugevat vihmasadu ehk väga head tingimused meid ees ei oota. Prantsusmaal saab aga mägedest lund alla tuua ja staadion on juba lumega kaetud. Võistluskeskus on igatahes valmis sportlasi vastu võtma ja usun, et hätta nad ei jää. Aga ilmateadet vaadetes on tõesti päris sügisesed olud ehk lihtne olema ei saa, aga tingimused on kõigile võrdsed."