Marko Kilp pidid Davosis lisaks suusatajale kehastuma veel hooldemeheks, treeneriks ning lihtsalt asjapulgaks. Foto: EPA/Scanpix
Talisport
15. detsember 2019, 22:15

Eesti suusatajate karm elu: üks päev oled spordimees, teine päev hooldemees-treener ja kõik muu kokku (10)

Murdmaasuusatamise hooaja avaetapil Rukal kõiki klassikasprindi 17. kohaga üllatanud Marko Kilp ei suutnud kaks nädalat hiljem Davosis sama tulemust korrata. 

Kilp kaotas 1,5 km pikkusel sprindirajal ajasõidu kiireimale, prantslasele Lucas Chanavat’le 11,27 sekundit ning sai 75 mehe konkurentsis 62. aja, veerandfinaalkoht jäi nelja ja poole sekundi kaugusele. Paremini ei läinud ka Alvar Johannes Alevil, kes oli 66. (+13,43).

„Kindlasti olen pettunud, sest eelnevad päevad näitasid, et olen võimeline kiiresti suusatama. Paraku sai seekord veidi üle pingutatud. Kõik läks liiga forsseerimiseks. Juba stardis oli selline tunne, et põrkasin kohapeal. Viis sekundit ringi peale kaotada on müstiline“ lausub Kilp, kelle sõnul pani tulemusele pitseri ka nende tiimi väiksus.

„Peame kohapeal tegelema väga paljude asjadega: MK-etappidel on palju logistikat ja muud, mida me omavahel sportlastega jagame ja mis on kõik kõva energiakulu. Neid segavaid pisiasju on kõvasti. Näiteks soomlased tahtsid meie suuski sprindis liiga vara määrida, mistõttu tuli soojendus lõpuks liiga pikk," toob ta põlve otsas nokitsemisega kaasnevaid ebameeldivaid näiteid. 

Kui laupäeval rassis Kilp suusarajal, siis pühapäeval valas ta higi raja kõrval, kui abistas ühes Kristjan Kolliga võistelnud Alevit ja Karl Erik Rabakukke.

„Testisime neile parimad suusad välja, mille andsime siis soomlastele määrida. Pärast seda olime treeneriametis, ütlesime vaheaegu ning pärast võistlust hakkasime kohe varustust masinatesse pakkima. Selline see meie elu praegu on – üks päev oled spordimees, teine päev hooldemees-treener ja kõik muu kokku,“ jätkab Kilp. 

Meeste 15 km vabatehnikasõidu võitis norralane Simen Hegstad Krüger, Alev finišeeris 71. (+3.21,9) ning Rabakukk oli 84 lõpetaja seas 82. (+5.47,9) 

Järgmisena sõidavad meie suusamehed täispakitud autodega – “sinna pressib parimal juhul kaks seljakotti, ärme reisikohvrist või inimesest räägi“ – Austriasse, et osaleda kontinentaalkarikaetapil. Järgmisel nädalavahetusel ollakse nagu kord ja kohus kohal ka Planica MK-etapil, kuhu kavatsevad tulla ka Henri Roos ja Martin Himma. 

Kilbi sõnul kavatsetakse lisaks vabatehnikasprindile starti tulla ka tiimisprindis, kuid kellega, see on veel esiti lahtine. „Teeme kontinentaalis eelsõidu alla ja siis omakeskis vaatame, kes hakkab sprinti sõitma. Selle põhjal paneme paika tiimisprindi,“ sõnab ta.

Tour de Ski jätab meie ainus A-koondislane finantskaalutlustel vahele, uuel aastal näeb teda ilmselt Dresdenis ning plaan on võetud ka Obersdorfi suunas. „Seal tahaksin olla parimas vormis, kuna tegemist on järgmise aasta MMi rajaga,“ selgitab ta.