Juta Kama.Foto: Eesti võrkpalliliit
Võrkpall
16. detsember 2019, 10:16

Suri teenekas treener ja sportlane Juta Kama

Teatame sügava kurbusega, et meie hulgast on lahkunud tunnustatud ja austatud võrkpallitreener Juta Kama, seisab Eesti võrkpalliliidu järelhüüdes.

TRÜ värvides krooniti Juta Kama 1951. aastal Eesti võrkpallimeistriks. Aastatel 1951-1955 kuulus ta Eesti koondnaiskonda ning koos Aino Huimerinna ja Rita Linnuga kandideeris ta ka NSV Liidu järelkasvukoondisse.

Samal ajal oli Juta Kama tegus ka kergejõustiklasena. Eesti meistrivõistlustelt kergejõustikus võitis ta kuus kuldmedalit ja kuulus 14 korral Eesti NSV kergejõustikukoondisse. 1951. aastal püstitas ta Eesti rekordi kõrgushüppes tulemusega 1.51.

Pärast kümmekond aastat kestnud tippsportimist töötas Juta Kama õpetaja ning treenerina TRÜ kehakultuuri teaduskonnas ja Tartu spordikoolis. Ema käe all kasvasid Eesti koondise võrkpalluriteks ja paljukordseteks vabariigi meistriteks tütred Ülle ja Tiina Kama. Eesti võrkpallikoondisse jõudsid kokku 9 tema õpilast.

Vaatamata oma kõrgele eale ning halvenenud tervisele elas Juta Kama (sündinud 26. juunil 1927 Kasaritsa vallas) Eesti võrkpalli muredele ja rõõmudele oma elu viimaste kuudeni kaasa. Veel septembris jälgis ta telerist Eesti võrkpallikoondise mänge EMil Hollandis ning jagas oma muljeid nähtu üle tütarde Ülle ja Tiinaga.