Maja Erfurtis, kust Mark Schmidt veebruaris kinni peeti. Foto: KH via www.imago-images.de
Doping
19. detsember 2019, 18:00

Eesti suusatajaid abistanud kurikuulus dopinguarst sai ametliku süüdistuse (2)

Saksamaa meedia andmetel sai kurikuulus dopinguarst Mark Schmidt ja tema neli abilist Müncheni kohtus ametliku süüdistuse. 

Erfurtis toimetanud Schmidt aitas paljude teiste seas veredopinguga ka Eesti suusatajaid Karel Tammjärvel, Andreas Veerpalul ja Algo Kärpi ning Andrus Veerpalu ja Mati Alaveri hoolealust Aleksei Poltaraninit. Lisaks keelatud võtete kasutamisele süüdistatakse doktorit kehavigastuste tekitamisest. 

Müncheni kohus jätab juhtumiga seotud isikud anonüümseks. Küll aga on välja toodud, et uurimine puudutab ligi 50 inimest, kelle hulgas nii arste, sportlasi ja mitmeid teisi abilisi. Veredopingu kasutamises süüdistatakse praeguste andmete kohaselt 23 atleeti erinevatelt aladelt. 

Saksamaa uurijad jõudsid suure dopinguvõrgustiku jälile tänavuse aasta alguses. Möll läks käima Seefeldis suusaalade MMi ajal. Ametivõimud leidsid külmutuskappidest kümneid verekotte. Väidetavalt on Schmidt sportlasi veredopinguga aidanud alates 2011. aastast.

Ligi 150leheküljelises süüdistuses leidub üle 30 tunnistaja. Millal kohtuistung toimub ja milline karistus patustajaid oodata võib, pole veel selge. 

Varasemalt on karistus määratud Austria suusatajale Max Haukele ja treener Alaverile. Mõlemale määrati tingimis vanglakaristus.