Ott Tänak võidušampust pritsimas. Foto: EPA/Scanpix
WRC
20. detsember 2019, 12:38

VÕIMAS! Ott Tänak valiti maailma parimate võidusõitjate edetabelis kolme parema sekka (5)

Mainekas mootorispordi väljaanne Autosport pani taaskord erinevate võistlussarjade piloodid ühte pingeritta. Kui edetabelit troonib vormelitšempion Lewis Hamilton, siis selle kolmandalt realt võib leida ka tänavuse autoralli maailmameistri Ott Tänaku. 

Tänaku ja Hamiltoni vahele platseerus veel Red Bulli vormelitiimi esisõitja Max Verstappen. Esikolmikule järgnesid: 4. Charles Leclerc, 5. Carlos Sainz jr, 6. Alexander Rossi, 7. Sebastien Ogier, 8. Rene Past, 9. Mike Conway ja 10. Jean-Eric Vergne. 

Tänaku profiili all on välja toodud mõistagi tema tänavune MM-tiitel, kuid lisaks veel numbrimaagia: 6 ralli võitu, 73 katsevõitu ja 263 punkti. 

"Tänavu aprillis seiskas Ott Tänak liikluse. Seda sõna otseses mõttes, kui ta sõitis politseieskordi saatel oma Toyota Yaris WRC masinaga Tallinna tänavatel. Kuigi tõele au andes polnud ristmikel liikluse seiskamine liiga keeruline, kuna see oli juba varem seiskunud. Sest eestlased olid nutitelefonid käes kõnniteedel, filmimas seda, kuidas nende sangar oma filmi esilinastusele sõidab," kulgeb Tänaku profiili saatev jutt. 

"Filmi tegijad on ilmselt tigedad, et nad ei valinud 2019. aastat Tänaku aasta jäädvustamiseks, kuna tänavu saanuks nad filmile Hollywoodiliku finiši. Nende linateos ei vajagi tegelikult pealkirja, sest see oli ameerikamägedelik ja ehe film, kuid ilma šampusedušita. Tänavu ei tuntud aga kordagi šampusest puudust. 

Tänak oli WRC-sarja kiireim mees juba eelmine aasta. Ta võitis teistest peajagu rohkem katseid ning juhtis enim rallisid. Ta tegi tänavu kõike seda, mida mullu, kuid lihtsalt veelgi jõulisemalt. Ja sel korral viis ta töö võiduka lõpuni. Ning seda koguni üks etapp enne hooaja lõppu. Võib julgelt tõdeda, et kui teda poleks seganud elektri- ja roolivarda probleemid või nõrgad veljed, siis oleks tiitliheitlus isegi enne Hispaaniat ära otsustatud.

Tänak oli tänavu lihtsalt oivaline. Tema puhul on isegi raske meenutada ühtegi suuremat viga. Tänavu leidis ta selle taseme, mida juba mullu otsis, mistõttu lihtsalt purustas võistluse. Sihikindlalt ja jääkindlalt rühkis ta auhinna poole, millest terve kümnendi unistanud.

Kui lisada juurde veel vahepealsed turbulentsid ajakirjanikega, tiimisisene hõõrdumine ning otsekohesed väljaütlemised, on 32aastase sõitja ümber ehitanud teatava aura. Aga see on kõik teisejärguline, sest tähtsaim oli Tänaku oskus viimasena pidurdada ja esimesena vajutada nendes kohtades, kus enamik seda teha ei julgenud.

Kui on vaja veel mingeid näiteid nende sõnade kinnituseks, siis vaadake lihtsalt Kataloonia MM-ralli punktikatset, kus ta krooniti tšempioniks. Ta ei pidanud seda katset võitma, kuid oli sellegipoolest kiireim. Ja ta ei võitnud seda mitte niisama, vaid ta pühkis teistega põrandat. Sebastien Loeb, kes pole asfaldil just mingi tigu ning suutis 12 kuud varem Hispaanias triumfeerida... Tänak oli temast sekundi miili (1,6 kilomeetrit – toim.) kohta kiirem. Ja seda katsel, mida ta ei pidanud võitma! See polnud mitte võiduparaad, vaid jõudemonstratsioon näitamaks, et just tema ongi maailma parim!“

Tänak oli WRC-meestest kõige hinnatum ka mullu, kui platseerus Hamiltoni, Fernando Alonso ja Vergne järel neljandaks. 

WRC-meestest mahtuski tänavu edetabelisse vaid suur trio: kui Tänak oli kolmas, siis Sebastien Ogier' leiab seitsmendalt tabelirealt ning saarlase uus tiimikaaslane Thierry Neuville'i hõivas 11. positsiooni. 

Kogu edetabeliga saab tutvuda SIIN