Kalev/Cramo - Moskva CSKA.Foto: Martin Ahven
Korvpall
22. detsember 2019, 18:33

GALERII | KARM REAALSUS! Võimas Moskva CSKA tegi Kalev/Cramoga sotid selgeks esimese viie minutiga

BC Kalev/Cramo pidi VTB Ühisliigas kalendriaasta viimases mängust tunnistama Euroopa suurklubi Moskva CSKA ülikindlat 91 : 50 paremust.

Viie päeva jooksul kolmandat mängu pidanud CSKA alustas mängu seisusele kohaselt. Nad haarasid kiiresti mänguohjad, pääsedes 5 : 0 ja 10 : 2 ette. Kalev oli eelkõige hädas kaitsemänguga, viie minutiga lasti endale visata 17 punkti.

Veerandaja teises pooles hakkasid küll CSKA mängijad rohkem visetel eksima, kuid rong veeres tempokalt edasi. Kalev oli rünnakul kimpus (kaug)visete tabavusega, korvile lähedale meie mehi eriti ei lastud. Natukenegi püsiti elus ründelaudade toel, kuid kümne minuti järel olid külalised peal juba 31 : 10.

Muide, Robert Štelmahers saatis algviisikus platsile nii Kristjan Kanguri, Kristjan Kitsingu kui ka Sander Raieste. Seega sai neist viimane mängida number „kolme“ positsioonil, mida seni Ühisliiga mängudes praktiliselt juhtunud polegi. Säärane lüke oli tingitud tõenäoliselt sellest, et CSKA saatis samal kohal platsile 202sentimeetrise Nikita Kurbanovi.

Teise neljandiku alguses vahe enam küll samas tempos ei kasvanud, kuid Euroopa tippklubi ei lasknud kordagi rihma lõdvaks. Vähem kui 15 minutiga oli neil koos 40 punkti vastase 19 vastu. Kodumeeskonna poolelt suutis ainsana olukordi luua Kyle Vinales. Pikalt olid skoori teinud vaid kolm kalevlast, 19 silmast üheksa tõi Vinales, kuus Kristjan Kitsing.

CSKA kasvatas korraks vahe 30 peale, kuid Kalevi väike vahespurt tõi veidi leevendus. Pikale pausile mindi 26 : 51 kaotusseisust. Kui välja arvata koduperemeeste seitse ründelauda, olid külalised paremad igas elemendis. Selge tasemevahe lõi välja nii kaitses kui ka rünnakul.

Kolmandal veerandajal tõstis Kalev kaitseagressiivsust ning CSKA enam väga lihtsaid korve ei saanud. Mängijate meisterlikkus on aga nõnda kõrge, et isegi, kui rünnakuaeg hakkas nulli poole tiksuma, kannatati korraliku visekohani ära.

Vastaste õnnestumised ka keerulisematest olukordades õõnestas Kalevit. Kogu neljandikuks distsipliini ja jaksu ei jagunud, ülima enesekindlusega CSKA mehed kasvatasid viimaseks kümneks minutiks edu 74 : 40 peale. Veidi rõõmu pakkus alles kolmanda veerandaja keskel esimest korda platsile tulnud Martin Dorbeku kaks tabavat kaugviset.

Viimane veerandaeg kujunes lõpptulemuse vormistamiseks. CSKA poolelt said platsile mõned kohalikud mehed, kes Euroliigas satsi ei mahu ning Ühisliigaski pigem nappe minuteid mängivad. Varasem hea voolavus kadus, kuid varumehedki ei lasknud Kalevil lustida.

Esimese korvi viskamiseks kulus külalistel kolm minutit, Kalevil viis. Vahe püsis stabiilselt 40 punkti ringis, veerandaja keskel sai esimest korda platsile ka Martin Paasoja.

CSKA poolelt mängisid kõik 12 meest üle kümne minuti, parimana tõi Daniel Hackett 13 punkti. Kalevi parim oli väljakult 15 viskest viis tabanud Kyle Vinales 14 silmaga. 

Tänase matši järel on raske kedagi kiita või maha teha. Juba esimestest minutitest kontrollis CSKA mängu käiku, näidates sarnase distsipliiniga mängu nagu iganädalaselt Euroliigas. Kalevit ei surutud küll üle välja, ent omal poolel tehti vastase elu väga raskes. Arvestades, et koduperemeestel oli keskmisest kehvem viskepäev, ei tekkinud lootuse raasugi. Vaatamata lemmikute kaotusele sai peaaegu täismaja publik vähemalt ühelt poolt nautida täielikku tipptaset.

Millise mulje jätsid kaks värsket täiendust Michael Finke ja Sacha Killeya-Jones? Esialgu mittemidagiütleva. Kumbki meestest pole pehmelt öeldes jõujuurikas ning tugevused ilmnevad pigem korvist eemal mängides. Mõlemad on ääremängija tüüpi. Killeya-Jones tõi oma neli punkti n-ö prügiminutite ajal, Finke saagiks jäi üks nurgast visatud kolmene avapoolaja lõpus.

Tõsi, CSKA oli veidi liiga kõva vastane, kelle vastu oma tõelisi võimeid näidata. Kindlasti läks üht-teist närvipinge nahka. Esialgu pole põhjust kumbagi maha kanda. Lisaks oli positiivne tõik, et kahe pika tulemise järel sai Raieste mängida endale loomupärasel väikese ääre kohal.

Kokkuvõttes võib Kalevi hooaja esimese poole Ühisliigas kahtluseta õnnestunuks lugeda. 12 mängust võideti viis, nende seas ka paberil oluliselt tugevamaid. Korralik vundament annab võimaluse play-off´i koha eest võidelda.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Enne mängu

CSKA tuleb Tallinnasse raske, kuid eduka seeria pealt. Euroliiga topeltnädalal alistati teisipäeval kodusaalis 100 : 74 Belgradi Crvena Zvezda, üleeile teeniti võõrsil mesimagus 81 : 80 võit liidri Istanbuli Anadolu Efesi üle.

Moskva suurklubi kodulehe andmetel jõudis meeskond Tallinnasse laupäeval ning tavapärast visketrenni ei teinud. Mängijad liigutasid end veidi jõusaalis.

"Kalevil on tänavu uus tiim, treener ja filosoofia. Võistkonnaga liitus hiljuti kaks leegionäri, see näitab nende ambitsioonikust. Meie jaoks kõige olulisem mänguaega jagada, sest peame viie päeva jooksul pidama kolm matši," sõnas CSKA peatreener Dimitrios Itoudis. "Aga peame Kalevit väga tõsiselt võtma."

CSKA poolelt ei tee kaasa Ron Baker, kes pole Ühisliigas üles antud. Lisaks jääb kõrvale Johannes Voigtmann, sest vähemalt pool võistkonnast peab koosnema kohalikest meestest.

Vaatama väga tugevale tiimile on moskvalased tänavu varasemast haavatavamad. Ühisliigas on kaotatud kolm matši: Krasnojarski Jenisseile, Peterburi Zenitile ning Kaasani Unicsile. Muide, Kalev on eelnimetatud triot võitnud. Tõsi, CSKA vastu on Eesti meisterklubi saldo 0 : 12.

Meeskonna kodulehe andmetel on Kalevil täna rivis kõik mängijad, sealhulgas ka kaks värsket täiendust Michael Finke ja Sacha Killeya-Jones. Mõlemad mehed tegid debüüdi kolmapäeval Eesti-Läti liiga võidumängus Valmiera vastu. Jonathan Holton on tiimist lahkunud.

Sarnaselt aasta tagasi peetud matšile on tänagi Kalev - CSKA lahingule oodata täismaja publikut ehk ligi 5000 pealtvaatajat.