Üksteist takka utsitavad ujujad on stardipakkudel valmis.Foto: Robin Roots
Spordiblogi
22. detsember 2019, 22:00

Deivil Tserp | Konkurents, mida oodati juba ammu (3)

Eesti ujumises on tekkinud põnev ja edasiviiv konkurents, mis aitab sportlastel rahvusvahelisele tipptasemele üha lähemale jõuda. Eriti rõõmustab tõsiasi, et häid ujujaid on nii meeste kui ka naiste hulgas.

Täieliku õnnestumise korral täidavad Tokyo olümpiamängude A-normi kolm ujujat: Martin Allikvee, Daniel Zaitsev ja Kregor Zirk. Sellelt kursilt võivad neid eemale suruda üksnes vääramatud jõud.

Eespool nimetatud kuldse trio liikmed utsitavad üksteist pidevalt maksimaalselt pingutama ja püstitavad kõrgetasemelistel võistlustel aina vägevamaid rekordeid. Hiljutisel lühiraja-EMil paugutas kõige ägedamalt Zaitsev, kellel jäi 50 m liblikujumises pronksmedalist puudu ainult üks sajandik. Finaali jõudis ka Allikvee, kes sooritas arenguhüppe 200 m rinnuliujumises, aga oli terav kõige lühemalgi konnadistantsil.

Zaitsev tunnistas äsja lõppenud Eesti meistrivõistluste avapäeva hommikupoolse võistlusprogrammi järel siinkirjutajale, et lühirajahooaeg jättis hinge pisut kripeldama, sest hiilgavast üldkehalisest vormist saanuks veel paremaid tulemusi välja pigistada. Samal õhtul hüppas ta 100 m liblikujumise finaalis basseini eesmärgiga alistada Zirgile kuuluv Eesti rekord 50,90. Pärast sooritust säras tablool Zaitsevi isiklik tippmark 50,93.

Mõni tund hiljem startis Zirk Las Vegases rahvusvahelise ujumisliiga (ISL) finaaletapil ja purustas oma rekordi 14 sajandikuga. 20aastane tartlane timmis tippvormi just selleks jõuprooviks ning jõudiski senise karjääri parimasse hoogu. Eesti rekordi püstitas ta ka 200 m ja 400 m vabaujumises. Nendel aladel olid tema ajad vastavalt 1.43,77 ja 3.42,12. Kõige krooniks sai Zirgi koduklubi Energy Standard ISLi finaalis esikoha ning eestlase nimi talletatakse ajaloolisse võitjate nimistusse.

Siinkohal on sobilik märkida, et meie kolme tippujuja taustsüsteem on erinev. Allikvee ja Zaitsev harjutavad enamasti kodumaal spordiklubis Garant Dmitri Kapelini ja üldkehalise ettevalmistuse treeneri Toomas Paju juhendamisel, Zirk treenib suurema osa aastast Türgis, kus talle jagavad näpunäiteid kanadalane Tom Rushton ja inglane James Gibson.

Eesti naistest liigub kindlalt olümpiakursil Maria Romanjuk, kes harjutab samuti Garantis. Lühiraja-EMil muukis ta lahti poolfinaali ukse, kodustel meistrivõistlustel oli 23aastasel sportlasel salves veel kuiva püssirohtu – ta püstitas 100 m rinnuliujumises Eesti rekordi 1.06,25 ning uuendas mitmel alal isiklikke tippmarke.

Trumpalal pidi Romanjuk kuldmedali võitmiseks täiega pingutama, sest kümme aastat noorem rivaal Eneli Jefimova liigub seitsmepenikoormasaabastega. Piiga parandas nii Eesti noorte kui ka juunioride rekordit. Ta lõpetas etteaste 1.07,66ga.

27. detsembril 13. sünnipäeva tähistava Jefimova arengut tasub jälgida. Asjatundjate hinnangul on tal olemas kõik eeldused, et jõuda maailma eliiti. Suvel Sillamäelt Tallinna kolinud ja Audentese spordigümnaasiumi õppima asunud neiu parandas 200 m rinnuliujumises Eesti noorte ja juunioride rekordit koguni kolme sekundiga ning ta krooniti ajaga 2.27,35 täiskasvanute meistriks.

Jefimova harjutab Tallinna Kalevi ujumiskoolis Henry Heina juhendamisel, ent asjalikke nõuandeid saab ta ka endistelt tippujujatelt Martin Liivamägilt ja Martti Aljandilt. Sihvakas sportlane on väga kerge. Tema saledat ema vaadates on põhjust arvata, et kuldkalal ei teki murdeeas kehakaaluprobleemi, mis on pärssinud paljude tulevikulootuste tippupürgimist.

Ujujad naudivad nüüd paar päeva jõulupuhkust ja seejärel alustavad nad ettevalmistust pika vanni võistlusteks. Jääme uut hooaega huviga ootama!