Dopingukontroll.Foto: Reuters/Scanpix
Doping
23. detsember 2019, 13:55

Eesti suusatajaid "aidanud" dopinguarst kirjutas klientidele: „Olen tüüp, kellel on lahe kast.“ (1)

Eesti murdmaasuusatajatele Karel Tammjärvele, Andreas Veerpalule ja Algo Kärbile veredopingut teinud skandaalse arsti Mark Schmidti ja tema abiliste sõnumivahetus on jõudnud Saksa ringhäälingukanali ARD valdusesse.

ARD-l on katkendid sportlaste ja Erfurdi sporditohtri sõnumitest. Samuti selgus, et dopinguvõrku kuulus veel kaks sakslast, kellest varem pole juttu olnud.

Alljärgnevalt mõned väljavõtted sõnumitest: räägitakse maksetest („Raha toomine oleks kindlasti ideaalne") ja eelseisvatest dopinguproovidest ("kontrolliga pole probleeme"). Suhtlemiseks kasutati Sloveenia SIM-kaartidega mobiiltelefone ja usuti, et jutuajamised jäävad salajasteks.

SMS-vestlused näitavad Schmidti korraldatud pettustevõrgu igapäevaelu. Enne esimest kokkusaamist pidi arst ennast kirjeldama nii: "Ma olen külmikukastiga mees.“

Schmidt küsis sportlastelt, kuidas nad end tunnevad. „Kas tunned end paremini?“ uuris ta sportlaselt, kellega suhtles inglise keeles. „Milline on jalgade seis?“

Ta täpsustas, kui suure doosi teeb. „Kas tulen terve või poolikuga?“ saatis ta sõnumi, millega pani paika, kas sportlasele pumbatakse sisse pool verekotti või terve.

Sportlane teatas seepeale: „Mul on kõik väga hästi, probleeme ei ole.“ Doktor võttis teema kokku: „Suurepärane, sel juhul tulen suure kotiga. Näeme juba homme.“

Tunnistajate ütlused ja SMS-vestlused kinnitavad, et Schmidti kliendid kasutasid palju keelatud aineid. Kuid nende tarvitamine ei olnud alati nii tõhus, kui arst ja sportlane soovisid.

Näiteks kirjutas Schmidt kliendile kasvuhormooni TB 500 kohta, et klient vajab "umbes 300 mg kolme kuu jooksul". Arst mainis kohe ära ka hinna: "300 mg maksab 2400 eurot. Kui palju te soovite ja täpsustage, millal ma seda saadan?"

Schmidt on veredopinguga seotud 2011. aastast, kuid kliendid said temalt ka kasvuhormooni. Prokuratuuri andmetel „abistas“ ta 23 sportlast, kes esindasid kaheksat Euroopa riiki.