Shaun Murphy.Foto: AFP/Scanpix
Spordivaria
27. detsember 2019, 21:44

RÄIGE KOOLIKIUS: tulevane maailmameister peksti tualetis vaeseomaks (5)

Snuukri maailmameister Shaun Murphy rääkis avameelselt nooruspõlvest, mil teda koolis kiusati.

Aastal 2005 kõigest 22aastaselt snuukrimaailma kõige ihaldatuma karika võitnud britt ületas enne seda tohutult keerulisi takistusi. Kiusajate hulgas polnud vaid kaasõpilased, vaid poisi alandamisega tegelesid omal ajal ka õpetajad.

„Mitte keegi ei saanud hakkama teadmisega, et ma olen veidi teistsugune,“ meenutab ta. Palju probleeme tekitas just tema armastus snuukri vastu: õpetajad üritasid poissi spordist kaugemale tarida ja nimetasid snuukriga tegelemist mõttetuks.

„Mu perel olid rasked ajad. Ema ja isa kaotasid maja, auto ja kõik muu, mis neil oli. Õpetaja ütles mulle, et ma lõpetan samamoodi nagu mu isa.“

Murphy sõnul ei jäänud tal lõpuks muud üle, kui koduõppele jääda. Õpilased ega õpetajad ei leppinud olukorraga, et üks poiss ujub vastuvoolu ja panustab rohkem snuukrile.

„Suudan sellest perioodist mäletada vaid paari asja, mis polnud seotud kaklemise või kiusamisega. See oli omamoodi vaimne piinamine: kunagi ei teadnud, mis mind nurga taga oodata võib.“

Lõpuks vedasid vanemate klasside poisid Murphy kooli tualettruumi ning jätsid ta oma enda vere sisse vedelema. „Nad peksid mu vaeseomaks,“ meenutab tšempion. „Geograafiaõpetaja leidis mu sealt ja viis tagasi vanemate juurde. Ma ei unusta seda autosõitu kunagi. Õpetaja ütles, et ma ei tuleks enam kunagi sinna kooli tagasi.“ Nii ka läks: edasi õppis Murphy kodus, sest ühtegi koolimajasse ei julgenud ta astuda.

Murphy sõnul ei rääkinud ta oma vanematele kunagi vaimsest kiusust, kuid füüsilisi arme oli lõpuks raske peita. Nüüd soovitab ta oma saatusekaaslastel siiski suu avada ning probleemidest rääkida.

Mõned aastad hiljem tõusis Murphy maailma tippu ja 22aastaselt võitis ta lisaks MM-tiitlile ka tšeki 250 000 naelale. Tänaseks on ta kokku teeninud ligi neli miljonit naela.