Therese Johaug.Foto: AP/Scanpix
Talisport
28. detsember 2019, 16:55

Tour de Ski: Johaug võitis, aga ootamatult napilt, meestest triumfeeris venelane (9)

Naiste Tour de Ski avaetapi, 10,8 km (ametlikult 10 km) pikkuse ühisstardist vabatehnikasõidu võitis ootuspäraselt norralanna Therese Johaug, kuid MK-sarja üldliidri edu järgnevate ees oli ootamatult pisike.

Konkurendid püsisid Johaugi kannul ümmarguselt 3 kilomeetrit, misjärel pani tänavuse hooaja valitsejanna järgmise käigu sisse ning libises teistelt tasapisi eest. Varasemate võistluste pinnalt võis arvata, et vahe hakkab nüüd tohutu hooga kärisema, kuid nii ei läinud.

6,3 km peal edestas Johaug lähimat jälitajat 12,3 sekundiga. Kolm kilomeetrit hiljem oli vahe 17,9, kuid vähenes finišiks tagasi 12,3 peale. Teisena lõpetas norralanna Heidi Weng, kellele järgnes lõpuspurdis rootslanna Ebba Andersson (+12,9). MK-sarja tiitlikaitsja, norralanna Ingvild Flugstad Östbergi hooaja avastart lõppes 4. kohaga (+13,1).

"Otsustasin enne sõitu treeneritega, et võtan esimese ringi rahulikult ja kiirendan teise ringi alguses. Saingi vahe sisse," sõnas Johaug pärast võistlust Eurospordi otse-eetris. 

"Olen võidu üle väga õnnelik. See pole mu lemmikdistants. Hea on tuuri võiduga alustada. Sain kinnituse, et vorm on hea. Homme pole mõistagi minu päev (vabatehnikasprint – M.T.), aga häid distantse tuleb veel."

See oli Johaugi karjääri 12. Tour de Ski etapi võit, millega ta möödus Marit Björgenist (11 võitu). Eespool on veel vaid poolatar Justyna Kowalczyk 14 võiduga.

Päeva suurimad põrujad olid ameeriklannad. Enne tuuri MK-sarjas 3. ja 4. kohta hoidnud Jessica Diggins ja Sadie Bjornsen jagasid täna võrdse ajaga 29. ja 30. kohta (+1.20,7).

Tänased parimad naised (kliki pildil):

Meestest oli suusatuuri avaetapil, 15 km pikkusel vabatehnikasõidul nobedaim mullu teisena lõpetanud venelane Sergei Ustjugov. Kahekordne maailmameister läbis distantsi 33.19,1ga. Talle järgnes norralasest tiitlikaitsja Johannes Hösflot Kläbo, kes suutis finišiheitluses edestada võitja kaasmaalast Aleksander Bolšunovit. Mõlemal mehel kogunes kaotust neli sekundit.

Neljanda ja viiendana ületasid lõpujoone norralased Emil Iversen (+7,2) ja Martin Löwström Nyenget (+8,6). Esikuuiku lõpetas Tour de Ski neli korda võitnud šveitslane Dario Cologna (+8,7).

Tänased parimad mehed (kliki pildil):

Šveitsis Lenzerheides jätkub suusatuur ka homme, kus nii mehed kui ka naised võistlevad 1.5 km pikkuses vabatehnikasprindis.