Naiste võrkpalli karikafinaal.Foto: Robin Roots
Võrkpall
29. detsember 2019, 19:26

GALERII | Tartu kaotas ja Tartu võitis! Võrkpalliaastale pandi uhke punkt (3)

Pühapäeval tõmmati suurejoonelise galaga "Eesti võrkpall 100" joon alla tänavusele volleaastale. Ühtlasi selgitati tänavused karikavõitjad, kelleks osutusid Tartu Bigbank ja TalTech/Tradehouse.

Meeste finaal

Kaks aastat tagasi vajasid Saaremaa ja Tartu Bigbank karikafinaalis viit geimi, et võitjat selgitada. Mullu madistasid saarlased viis geimi pärnakatega. Need mõlemad lahingud olid lõppenud Saaremaa võiduga, kuid tänavu tuli neil esimest korda viie geimi järel väljuda karikafinaalist kaotajatena, sest 2019. aasta lõpus tõstis trofee enda pea kohale hoopis Tartu, kes oli igirivaalist üle 3:2 (23:25, 17:25, 25:21, 26:24, 21:19).

Avageimis jagus võrdset mängu kauaks, kuid seda mõlemapoolsete tõusude ja mõõnadega. Esimesena sai kerge puhvri alla Saaremaa, kes geimi keskel end siiski paaripunktilisest kaotusseisust leidis. Seejärel alustati aga servijoonelt paugutamist: ennekõike Javier Jimeneze (neli järjestikust!) aga ka Henri Treiali pallinguässad tüürisid Saaremaa 25:23 geimivõiduni.

Teises geimis kulgeti võrdselt seisuni 11:11, pärast mida tegi Saaremaa 7:2 spurdi ja asus 25:17 geimivõiduga finaali 2:0 juhtima.

Selg vastu seina surutud Tartu näitas kolmandas geimis, mis puust nad tegelikult on. 3:0 algedu pealt saadi oma mängumootor tõeliselt nurruma ja geimi keskel olid tartlaste edunumbrid juba 12:4. Seejärel muututi aga mugavaks ja hakati eksima lihtsates olukordades. Saaremaa sai küll lähemale, ent Tartu jäi 25:21 geimivõiduga siiski ellu.

Neljandas geimis hakkasid mõlemad meeskonnad samuti kohe algusest peale kütma ja midagi kerget teisele ei loovutatud. Korraks koos liikuma hakanud paarisrakend jäigi kulgema... 8:8, 11:11, 16:16, 20:20, 22:22. Seejärel virutas vanameister Keith Pupart saarlaste poolt ässa, kuid Kevin Soo blokk taastas tabloole 23:23 viigi. Seejärel jõudis Saaremaa esimese matšpallini, kuid selle suutis Tartu parreerida. Tartule tõi järgmisena hoopis geimpalli Alex Saaremaa ja järgmisel pallivahetusel lõpetas Curtis Stocktoni blokk neljanda geimi (26:24).

Viiendas geimis jätkus kahe kange duell, kust see oli pooleli jäänud. Võrdsete heitluses pääses esimesena sentimeetri võrra ette Tartu, kes läks 9:7 juhtima. Seisult 12:9 tundus asi olevat kindel, kuid saarlased suutsid veel vahe minimaalseks mängida (12:11). Seejärel eksisid Saaremaa mehed ise kahel puhul järjest ja kinkisid Tartule kolm matšpalli, mida taaralinlased aga ära ei suutnud kasutada. Ka saarlased ei suutnud oma matšpalli kohe realiseerida, misjärel rullus pealtvaatajate silme all lahti tõeline närvide mäng. Kuniks seisult 20:19 lõpetas hiidlane Stefan Kaibald selle finaali. Tartu võitis viimase geimi 21:19 ja kogu mängu 3:2.

Võitjate parim oli Curtis Stockton 25 punktiga (+13, 49%), Alex Saaremaa lisas 18 (+15, 58%) ja Kevin Soo 15 (+11, 64%) punkti. Saarlaste tulemuslikuimad olid Javier Jimenez ja Daniel Maicel vastavalt 21 (+12, 43%) ja 20 (+7, 50%) silmaga. STATISTIKA

„Konjakit tahaks,“ oli Tartu peatreeneri Andrei Ojametsa vastus, kui pärida talt pärast mängu, kui kõrge pulss viienda geimi matšpallide ajal oli. "Esimeses geimis tuli see neljane ässade seeria ja siis läks kõik ära. Üritasime küll, kuid see jättis jälje sellesse mängu. Saaremaa on liiga ühe parema serviga võistkond. Nende vastu ei saa vastuvõtul lõdvaks jätta. Esimesed kaks geimi suutsid nad väga hästi lüüa ja vähe eksida. Pole mõtet rääkida taktikast, kui ei suuda vastu võtta või ise servida. Aga tuleb ära kannatada. Pärast kahte geimi ütlesime, et alustame nullist. Ja alustasimegi."

Kui tavapäraslt Ojamets pärast mänge indiviide eraldi välja ei too, siis sel korral tõstis ta esile äsja 19aastaseks saanud Alex Saaremaad, kes Mihkel Tanila vigastuse tõttu algkoosseisu lülitati. "Ta on kõvasti kooliraha maksnud, saanud karme õpetusi nii vanematelt kolleegidelt platsil kui ka treeneritel. Vahepeal ka sõimu. Eile oli ta trennis väga närvis ja tänagi võttis mängu käigus tal hingamise kinni, kuid poiss oli hea. Ta peab veel palju tööd tegema, aga materjali temas on."

Saaremaa loots Urmas Tali võttis mängu kokku lihtsalt: "Olime kohati liiga enesekindlad. Tartu mängis otsustavatel hetkedel julgemalt, võtsid riske ja õnnestusid. Nemad lõid õigetel hetkedel ära, meie mitte."

Naiste finaal

Naiste karikafinaalis lõpetas tänavuse hooaja valitsejanna TalTech/Tradehouse viimase kahe aasta tšempioni Tartu Ülikool/Bigbanki kullaseeria, seljatades koduse konkurendi 3 : 1 (25 : 12, 23 : 25, 26 : 24, 25 : 20).

Tartu Ülikool juhtis esimeses geimis 8:5, kuid siis hakkas TalTech järjekindlalt ronima. 8:9 kaotusseisus üritas tartlaste loots Kristjan Kais küll asja päästa, kuid tulud sellest polnud ja pealinnaklubi purjetas 25:12 geimivõiduni.

Teises geimis oli samuti Tartu Ülikool see, kes pääses ette. Sedapuhku 9:5. Kuid erinevalt esimesest geimist suutsid nad sel korral oma edu hoida. TalTechi juhendaja Marko Mett proovis geimi päästa nii mõtteaegadega kui ka vahetustega – 14:8 pealt saatis ta koondislaste Julija Mõnnakmäe ja Kristel Moori asemel väljakule järgmised rahvusnaiskonna pallurid Kaisa Bahmatseva ja Kadi Kullerkannu. Kohest efekti see ei omanud, kuid aega-mööda roniti kaotusseisust välja, kuniks tablool säras 23:23 viik. Geimi lõpus ei saanud TalTechi naised aga servi piisavalt hästi kätte ja Tartu viigistas 25:23 geimivõiduga mänguseisu.

Ka kolmandas geimis oli Tartu see, kes sai nobedamalt stardipakkudelt minema ja tablool säras nende 7:2 algedu. Enam-vähem selline vahe püsis kogu geimi, kuni kätte jõudsid mängunaiste punktid. 18:21 pealt tegi TalTech 3:0 spurdi, viigistades seisu 21:21-le, ja lõpp otsustati taas punkti-punkti heitluses. 22:22, 23:23, 24:24. Kuniks Melissa Varlõgina serviäss TalTechile puhvri andis, mis ka 26:24 geimivõiduks vormistati.

Neljandas geimis tundus samuti, et tartlannad saavad omale alla turvalise algedu, kuid tiitlimaigu suhu saanud TalTech ei lasknud sellel juhtida ja pöörasid 2:4 kaotusseisu omakorda kärmelt 6:4 eduks. Seejärel võttis peatreener Kais esimese mõtlemisaja, kuid Marko Meti hoolealused ei lasknud ennast sellest heidutada ja jätkasid esiti pisiedu hoidmist ning seejärel isegi selle kasvatamist 15:10 peale. Kaisi teine mõtlemisaeg osutus tunduvad produktiivsemaks, kuna TalTechi edu kärises kärmelt olematuks (17:17) geimi saatus otsustati taas kahe kange miniduellis. Seisult 19:19 tegi TalTech otsustava äramineku ja võitis geimi 25:20 ja mängu 3:1.

Võitjate resultatiivseim oli Maria Säästla, kes tõi 13 punkti (efektiivsus +7, rünnak 31%). Eliisa Peit toetas teda 12 (+11, 67%), Mari Loormann 10 (+9, 100%) ja Kristel Moor 10 (+2, 41%) punktiga. Kaotajate parimad olid Kadi Kalm 19 (+11, 32%) ja Ingris Suvi 14 (+2, 25%) punktiga. STATISTIKA

Võitjate peatreener Marko Mett: „Peaksime tegelikult koguaeg nii mängima nagu esimeses geimis. Võimu ja vahetusi, kõike on meil ju rohkem kui vastasel. Aga Tartu sai mingil hetkel hoo sisse ja me jäime justkui rongi alla, ent suutsime sealt veel välja tulla. Pingelangus on suur, sest finaal on finaal. Au Tartu naiskonnale, ma ise küll ka nimetasin meid favoriitideks, aga Tartu on siiski tiitlikaitsja. Kokkuvõttes tegime selle ära, mis me selle võistkonnaga tegema pidime.“

***

Meeste finaali eel: 

Saaremaa VK oli poolfinaalis kahel korral (3:1 ja 3:0) parem Selver Tallinnast, Bigbank Tartu alistas TalTechi vastavalt 3:0 ja 3:1.

Saaremaa näol on tegu tiitlikaitsjaga, eelmisel aastal saadi finaalis 3:2 jagu Pärnu Võrkpalliklubist. Ka sellele eelneval aastal krooniti Saaremaa karikavõitjaks - finaalivastaseks oli toona just Tartu meeskond ja seegi finaal lõppes tulemusega 3:2. 

Sel aastal on Saaremaa ja Bigbank Credit24 Meistriliiga raames kohtunud kahel korral - 5. oktoobril toimunud hooaja avamängus jäi Saaremaa peale tulemusega 3:2 ja novembri lõpus 3:1.

Saaremaa meeskonna peatreener Urmas Tali rääkis finaali eel, et eelnevad omavahelised mõõduvõtud või varasemad tiitlid enam midagi ei tähenda. "Need kohtumised olid väga erinevatel hooaja hetkedel nii koosseisude kui muus mõttes ja hetkel enam midagi ei tähenda. Karikafinaalis määrab kõik üks mäng ja hetkel parem meeskond võidab. Meil on varasemate tiitlitega võrreldes uus meeskond ja uus olukord ja nii seda võtamegi, mingit ärevust endal veel sees pole, see tuleb ilmselt alles pühapäeval," sõnas peatreener.

"Kohtuvad kaks üsna võrdset meeskonda ja mõlemad on seni näidanud, et suudavad otsustavatel hetkedel hästi mängida. Võib-olla määrab mängu saatust veidi ka toimumispaik Saku Suurhall, suur saal lisab ikka veidi teist hõngu," leidis Tali ja lisas, et Tartu suurimaks tugevuseks peab ta kogemusi. "Nad suudavad ka rasketes olukordades õigeid otsuseid teha, mida teised tihti ei suuda. Kogenud meeste tasakaalukas mäng on kindlasti üks Tartu trump. Meie oleme viimasel ajal pigem vormi hoidnud ja kõik mehed on terved. Tahtmist ja sisemist energiat on mängijatel palju," lisas juhendaja.

Bigbank Tartu juhendaja Andrei Ojamets sõnas, et ühest mängust sõltuv karikas teeb olukorra põnevamaks. "Määravaks saab hetkeseis ja hetkeemotsioon, parandamisruumi kummalgi pole ning eks see lisab põnevust. Ärevuse osas - siis ma olen samamoodi tavaline inimene, täna veel erilist ärevust ei tunne, aga eks mõtted keerlevad selle mängu ümber aina rohkem. Tennisist Marat Safin on öelnud, et talle isegi meeldib, kui ta vastast natukene kardab, see andvat lisajõudu ja adrenaliini. Ma olen selle mõttega nõus. Meil pole põhjust Saaremaad minna mütsiga lööma ega ka ülemäära karta, aga ootame seda kohtumist põnevusega," sõnas Ojamets. "Viimases liigamängus sai otsustavaks meie rünnakuvigade suur arv. Aga nüüd on uus olukord ja uus mäng, lisaks on Saaremaa temporündaja Graham (austraallane Beau James Graham-toim) Austraalia koondise juures OM-kvalifikatsioonimängudeks valmistumas ja seetõttu tuleb veidi teistsugune mäng."

Saku Suurhall on Ojametsale varasemast tuttav paik. "Kunagi sai seal koondisega mängitud, kui Avo Keel peatreener oli. Lisaks kui Selver eurokarikat mängis ja Keele abitreener Raul Reiter ei saanud mingil põhjusel osaleda ning Avo kutsus mu appi. Pärnu VK Meistrite liiga mängus olin aastaid tagasi võistluste direktor ja nägin seeläbi korralduslikku poolt, seega võõras paik see mulle pole. Saal on korralik, kuigi minu isiklike lemmikute hulka ei kuulu, kõik on liiga tumedates toonides. Kui tuleb ka korralikult publikut, on see kahtlemata uus ja huvitav kogemus," lisas peatreener.

Naiste finaali eel:

Balti liiga põhiturniiri kümnenda vooru lõpetas Tartu võistkond kaheksa võidu ja kahe kaotusega, Tallinna esindus võitis üheksa kohtumist. Tartul on turniiritabelis teisena kirjas 21 punkti, TalTechil parimana 28 punkti. Eesti meistrivõistlustel on Tartu naiskond teine ja TalTech esimene. Omavahel läksid võistkonnad vastamisi 19. oktoobril Tartus, kus 3:0 (10, 17, 21) võidu võttis võõrsil mänginud TalTech. 

Mõlema finalisti jaoks on tee karikafinaalini kulgenud suuremate probleemideta, kui senistes mängudes kaotusekibedust ei tuntud. Seejuures ei loovutanud TalTech veerandfinaalseerias Tallinna Ülikoolile ja poolfinaalseerias esiliigas osalevale Gerardo`s Toys/Neemecole geimigi. Tartlannad võitsid poolfinaalis kahel korral 3:0 Audentese SG /Noortekoondise.   

TalTech/Tradehouse`i peatreener Marko Mett ootab põnevat finaali ja sõnab, et kõik mängijad saavad võistkonda aidata. "TalTech/Tradehouse’i võrkpallinaiskond läheb juubelihõngulisele mängule vastu oma parima koosseisuga. Esmane ülesanne saab olema kohanemine pehmelt öeldes teistsuguste oludega kui reamängudes tavaks saanud. Võidab võistkond, kes näitab ladusat koostööd ja mängib mitmekülgset võrkpalli, sest Eesti parimal tasemel pallureid jagub mõlemale poole võrku. Visa hingega Eesti võrkpallisõbra jaoks on karikafinaalid igal juhul kohustulik vaatamine. Lahingud Saku Suurhallis tulevad kindlasti finaalivääriliselt põnevad ja emotsionaalsed," rääkis Mett. 

Tartu Ülikool/Bigbanki peatreener Kristjan Kais ütles, et naiskond on finaaliks valmis. "Saame karikafinaalile minna täiskoosseisus, vahepeal vigastuste ja haigustega väljas olnud mängijad on terveks saanud ja valmis võistkonda aitama. Alates novembri keskpaigast on meie mängupilt püsinud hea ja oleme saavutanud mõnusa stabiilsuse, mis on kahtlemata tõstnud meie enesekindlust."

Juhendaja sõnul saavad olema määrava tähtsusega serv ja servi vastuvõtt. "TalTechiga oleme mänginud sel hooajal vaid ühe korra ja selles mängus olid nad meist kindlalt üle. Vastase tugevused ja nõrkused on meile hästi teada ning eesmärk on nende võtmemängijad ära neutraliseerida. Kui esimeses omavahelises mängus oli meie vastuvõtu efektiivsus vaid 25% (TalTechil 45%), siis karikafinaalis peame selle näitaja kõvasti paremaks saama. Kui suudame lüüa head servi ja vastase vastuvõtu võrgust kaugemale saada, siis on nad haavatavad.

Usun, et serv ja servi vastuvõtt ongi need, mis finaali tulemuse määravad. Üksikult võttes on TalTechi nimekiri väga muljetavaldav ja nemad on selle mängu favoriidid, kuid meie tugevuseks on just ühtne ja kokkumänginud võistkond, kes on võimeline mängima väga ilusat võrkpalli. Kodusaalieelist ei ole finaalis kummalgi, võidab see, kes pingele paremini vastu peab ja enda mängu peale suruda saab. Ootame karikafinaali põnevusega ning läheme mängule vastu enesekindlalt ja hea enesetundega," lisas ta. 

Vaadates karikavõistluste lähiajalugu, siis viimasel kuuel aastal on karikavõiduni jõudnud TalTech (2014, 2015), Kohila Võrkpalliklubi (2013, 2016) ja Tartu Ülikool (2017, 2018). Seejuures moodustasid 2014.-2016. aastal finaalpaari just TalTech ja Kohila, enne seda, 2013. aastal mängis Kohila finaalis Tartu Ülikooliga, 2017. aastal kohtus Tartu Ülikool finaalis Tallinna Ülikooliga ja eelmisel aastal TalTechiga. 2010.-2012. aastal valitses karikavõistlusi Viljandi Metall, 2008.-2009. aastal GMP ja 2006.-2007. aastal Viimsi VK Milstrand/EBS.