Artti Aigro.Foto: SIPA/ Scanpix
Talisport
29. detsember 2019, 18:06

Suusahüppaja Artti Aigro treener: kui tööd on tehtud, siis kunagi peab ju vili tulema (1)

Suusahüppaja Artti Aigro (20) pole sel talvel veel õigeid hüppeid leidnud, kuid treener Silver Eljand usub, et mees hakkab varsti korralikult lendama.

"Ega ette ei tea, aga ma olen parandamatu optimist. Kui tööd on tehtud, siis kunagi peab ju vili tulema," sõnas Eljand telefonitsi Õhtulehele.

Aigro teeb ainsa eestlasena kaasa kogu nelja hüppemäe turnee, kuid tänaselt Oberstdorfi lõppvõistlustelt jäi ta kõrvale. Ta maandus eile kvalifikatsioonis 105,5 meetri peal, mis andis 71 mehe seas 66. koha.

"Lühidalt öeldes, ta jäi täiega hiljaks. Kui oli vaja tõugata, siis oli ots alt läinud," selgitas treener eilset tulemust.

Aigro on talve alguses vähe võistelnud, enne eilset vaid kahel nädalavahetusel Soomes Rukal. MK-etapil sai ta 116meetrise hüppega 38. koha (karjääri paremuselt teine tulemus), kaks nädalat hiljem piirdus kontinentaalkarikasarjas kohtadega 42 (106,5 m) ja 35 (118 m).

Eljand nõustus, et Aigro pole veel sel talvel õigeid hüppeid leidnud. "Võistluste arv on selline nagu planeeritud. Mõned tahtsid teda rohkem, aga panin käe vahele," märkis treener.

"Suuri vigastusi pole olnud, aga on olnud kolm-neli paarinädalast perioodi, kus pole saanud teha seda, mida tahtsime. Seepärast sai natuke [võistlemist] pidurdatud. Päris viimane lugu oli kolm nädalat tagasi.

Pisivigastus ei lase teha kordushüppeid. Kangi kallal saab olla, mis on äärmiselt vajalik, aga ainult kang ei vii kuskile. Hüppemäel on vaja sujuvust. Süüdistada pole kedagi, vigastused käivad spordiga kaasas. On suur õnn, kui sportlane läbib hooaja haigestumiseta."

Ta jätkas: "Teine lugu oli see, et lund pole kodus. Viimase kahe kuu peale on hüpete arv olnud väike, seega pole praeguste hüpete üle midagi imestada. Pigem imestaksin, kui ta ei hakka jaanuari teises pooles 15-20 meetrit kaugemale lendama. Omavahel arutasime, et hinne oleks 5+, kui ta pääseks kõigil neljal [turnee]võistlusel kvalifikatsioonist läbi. Kui saab kahest läbi, siis on ka turnee läinud asja ette. Selline on reaalne seis ja ülesanne. Ei taha millegi taha pugeda, oleks lootnud suuremat edasiminekut, aga praegu peab tunnistama, et pole päris tahtmise järgi läinud."

Ühesõnaga, praegune olukord on tausta arvestades loogiline? "Päris loogiline ei ole, natuke on häiriv. Vahe võiks treening- ja võistlushüpete vahel olla väiksem. Midagi pole teha, öeldakse, et [võistlus]number on raske. Olen kuulnud, et Raido Ränkel laseb trennis enamus pihta, aga võistlustel tükivad kuulid mujale. See on tõsiasi, pugeda pole kuskile."

Nelja hüppemäe turneele järgnevad võistlusplaanid on üpris lahtised. Eljandi sõnul on oleks õige koht kontinentaalkarikasari, kuid paradoksaalsel kombel jääb asi raha taha. MK-sarjas maksab rahvusvaheline suusaliit kõik Aigro võistlustega seotud kulud kinni (tänu eelmise hooaja Ruka etapi 19. kohale), kuid nõrgemas sarjas tuleb käia oma raha eest.

Mõttekoht tekib seepärast, et kui kvalifikatsioonist edasi ei pääse, saab vähem hüpata ehk peab võrdlemisi palju tühja passima. 

Aigro jaoks jätkub nelja hüppemäe turnee 31. detsembril Saksamaal Garmisch-Partenkirchenis kvalifikatsioonivõistlusega.