Andrus Veerpalu dopingujuhtum on raskendatud enne kui ei tule Spordi Arbitraažikohtu lõplikku otsustFoto: MATI HIIS
Doping
30. detsember 2019, 10:08

Eesti antidoping Veerpalu rikkumisest: „Suusarahvas on nõutu.“ (78)

Eesti antidopingu (EAD) juhatuse liige Henn Vallimäe märkis Õhtulehega vesteldes, et nädalavahetusel toimunud intsidenti Andrus Veerpaluga on keeruline menetleda, kuna nende ajaloos esineb seda esmakordselt.

„Meil pole sellist juhtumit varem olnud ja peame järgima WADA sõnastusi. Peame lähtuma tegevuskeelu sõnastusest, mille nimekiri on pikk raja kõrval abistamisest hooldetegevusteni nagu suuskade määrimine,“ märkis Vallimäe.

Vallimäe sõnul hakatakse Veerpalu juhtumi osas tõendeid koguma ja alles siis saab võimalikust karistusest rääkida.

„Meie pole jälitusorgan. Kui me räägime reaalsest süüdi mõistmisest, siis asi koguda kriitiline mass tõendeid, need süstematiseerida ja siis FISi edastada,“ ütles Vallimäe. „Õnneks pole meie kohtumõistjad.“

Kui süü tõepoolest tõestatakse, siis kõige loogilisem karistus on tegutsemiskeelu pikenemine. Ent siinkohal tuleb rõhutada, et praegu, enne FISi lõplikku otsust, kannab Veerpalu veel ajutist tegutsemiskeeldu.

„Praegu räägime siiski ajutistest keeldudest nii Veerpalu kui ka näiteks Mati Alaveri puhul. Täna on tegu siiski vaid tõkendiga enne kui CAS (Spordi Arbitraažikohus) pole oma otsust teinud,“ tõdes Vallimäe. „Küll aga loodame, et varsti CAS oma otsuse teeb.“

Juhul, kui Veerpalu lõplikult süüdi mõistetakse, saavad tulevikus karistada aga sportlased, kes tegutsemiskeelu all juhendaja õpetussõnade järgi talitavad.

Vallimäe hinnangul on kõige rohkem kahju Eesti Suusaliidust ja selle klubidest.

„Liigsesse emotsiooni ei tasu laskuda, sest ega meie kellegi eesmärk pole Veerpalut häbiposti lüüa – tahame lihtsalt tuua asjasse selgust. Küll aga on suusaklubidest kahju, sest suusarahvas on sellistest tegevusest nõutud ja selgelt häiritud,“ nentis Vallimäe.

Võimaliku rikkumise teema tõstatas tänases Eesti Päevalehes Jaan Martinson.