David Stern.Foto: Reuters/Scanpix
Korvpall
2. jaanuar 2020, 08:40

NBA ON LEINAS: suri korvpalliliigat enim arendanud komissar

Uue aasta esimesel päeval suri korvpalliliiga NBA legendaarne komissar David Stern, kelle panus unelmateliiga arendamisel oli väga suur. Leinas langetasid pea peaaegu kõik NBA endised ja praegused staarid.

Kolm nädalat tagasi tabas Sterni ajuverejooks, mis viis ta 1. jaanuaril 2020 77aastaselt taevastele teedele. Tema olulist rolli liiga arengus rõhutas ka kõigi aegade parimaks korvpalluriks peetav Michael Jordan.

Aastatel 1984-2014 NBA komissari ametis olnud Sterni tegutsemine muutis niigi populaarse korvpalliliiga ülikuulsaks ja rahasummad kasvasid hüppeliselt. Tema teene oli ka see, et NBA mängijad said osaleda 1992. aasta Barcelona olümpiamängudel.

Kaks ja pool aastat tagasi rääkis uuendustemeelne Stern intervjuus endisele NBA mängijale Al Harringtonile, et maailma ühel suuremal profiliigal on aeg raviotstarbeline kanep keelatud ainete nimekirjast välja võtta.

„Tulin NBAsse perioodil, kui narkootikumid olid suureks probleemiks ja pidime ranged piirangud peale panema. Mängijad tulid minu juurde ja kurtsid, et mõned pallurid alustasid kohtumisi pilves peaga. Nüüd on olukord muutunud – kanep on aina enamates osariikides legaalseks saanud ja minu arust tuleks kollektiivlepingut muuta nii, et kui osariigis on lubatud kanepit teha, siis peab see õigus olema ka NBA mängijatel,“ pajatas Stern.