Julia Stepanova.Foto: Reuters/Scanpix
Doping
2. jaanuar 2020, 12:08

KARM SAATUS: „Meid tahetakse tappa“ ehk Vene vilepuhujate elu USAs (5)

Keskmaajooksja Julia Stepanova ja endine Venemaa antidopinguagentuuri töötaja Vitali Stepanov pöördusid 2014. aastal esmalt WADA poole ja läksid seejärel Saksamaa telekanali ARD jutule. Sakslased väntasid dokumentaalfilmi, mis linastus detsembris 2014 ning paljastas Venemaa riikliku dopingusüsteemi. Nüüd USAs elav tandem pelgab, et neid tahetakse tappa.

Stepanovid andsid hiljuti intervjuu ja rääkisid oma elust pärast Venemaalt põgenemist. Abikaasade sõnul pole nad USAs alalist elukohta saanud ning neile tehakse regulaarselt tapmisähvardusi.

Julia ja Vitali märkisid, et USAs lubati neile alalist elukohta, kuid perekond on endiselt nii-öelda ooterežiimil. Maailmamere taha kolimise järel on nad vähemalt kuus korda elupaika muutnud.

Kodakondsuse puudumise tõttu pole abikaasadel kindlat tööd. Julia jätkab jooksmist, lootes pääseda olümpiale. Kui venelanna tuleval suvel Tokyo mängude piletit ei saa, mis on sündmuste kõige tõenäolisem areng, riputab ta naelikud varna.

USAs ülikoolis lõpetanud Vitali töötab konsultandina ja kohtub perioodiliselt rahvusvahelise olümpiakomitee presidendiga. Maailma spordi katusorganisatsioon hüvitab sportlase ettevalmistuskulud olümpiaks.

Abikaasade kinnitusel on summa üle 18 000 dollari aastas. Vilepuhujad peavad end Ameerika keskklassi esindajateks: nad ei saa endale luksuslikku elu lubada. Suurema osa mööblist ostsid nad veebipoodide kuulutuste kaudu, ülejäänu said kohalikelt heategijatelt kingitusena. Julia ostis kasutatud auto ning õhtuti söövad nad enamasti pitsat.

„Oleme täpselt samasugused nagu teised tavalised ameeriklased. Meid eristab see, et oleme pagulased ja informaatorid. Me ei aimanud, et kõik läheb nii kaugele. Ei usu, et venelasi ei lubata Tokyo olümpiale. Samas karistatakse Venemaad tõeliselt, ei piirduta osaliste sanktsioonidega,“ ütles Vitali.

Julia lisas: “Venemaal meid vihatakse. Nad põlgavad meid tõe rääkimise pärast ja kirjutavad internetis, et oleme reeturid. Nad tahavad meid tappa. Nad ütlevad: „Need inimesed tuleb likvideerida, nad on reeturid, neid tuleb mürgitada.“ USAs tunneme end turvaliselt. Tahame siia jääda. Meie jaoks pole tagasiteed. Mul on hea meel igal hommikul perega ärgata.“