Andres Sõber.Foto: Teet Malsroos
Spordiblogi
3. jaanuar 2020, 20:10

Andres Sõber | Kristjan Kangur oleks koondisele hädavajalik (1)

Alustame uut aastat põgusa ettevaatega. Mida korvpalliaastalt 2020 oodata? 

Hakkame ülevalt poolt pihta. Mulle tundub, et koondisel on praegu tore treener. Loodan eelkõige, et meil oleks kõik hetke paremad poisid koondises ja teeks korralikud kaks mängu veebruaris. See oleks number üks. Meil pole neid ju vahepeal olnud.

Koondisekarjääri lõpetanud Kristjan Kangurist, keda Jukka Toijala sooviks siiski meeskonnas näha. Kommenteerin Cramo mänge ega kahtle hetkekski, et selle mehe koht on Eesti koondises. Pole kahtlust, et koondis vajab sellist meest väljakule ja meeskonda nagu õhku. Ta tõmbab oma kogemuse ja olemisega teised ka käima. Mul on hea näide omal ajal Tarvaga, kui Müürsepp tuli punti ja Veidemanid-värgid olid noored poisid, kuidas nad tõmbasid kohe...

See oleks hädavajalik. Korvpalliliit peab selle nimel tööd tegema, et see mees jõuaks sinna. Küll ta kindlasti tuleb, aga kas meil on käitumiskultuur nii kõva, et oskame selle mehe sinna saada? Selge see, et ta tahab mängida. Kõik mehed tahavad mängida. Aga tingimused ja värgid tuleb talle teha nii meeldivaks, et ta tahab tulla.

Kalev/Cramo puhul ütlen veelkord, et nad on sel hooajal väga ilusasti mänginud. Oleks patt, kui nad ei jõuaks Ühisliigas kaheksa hulka. Kuigi seda pole mõtet üle tähtsustada, aga oleks väga vinge, kui nad saaksid.

Eesti-Läti liigast. Mis ma ikka ütlen? Tulemused jätavad mind natuke külmaks, aga kihvt oleks see, kui mõned head poisid rebiks end sealt välja. Olgu siis [Karl-Johan] Lips Kalevist või [Kregor] Hermet Tartust. Hermet tegelikult ongi juba end välja rebinud. Pärnust ka [Siim-Markus] Post ja mõned nooremad mehed.

Ühesõnaga, paar-kolm head tüüpi võiks suvel edasi minna, nagu läksid Kirvesed ja Sutid Slovakkiasse ja Austriasse. Vahet pole, et need liigad pole väga kõvad, aga tahaks, et omad poisid läheksid välismaale ja õnnestuksid seal. Need on põhivärgid.

Võtame näiteks Henri Drelli, Kristian Kullamäe ja Kerr Kriisa. Minu arust nad pole praegu heades kohtades. Nad peaks ruttu saama sinna, kus saaksid palju mängida ja oleks nii-öelda tegemistes sees. Tahaks, et neil tõesti läheks kenasti.

Eelkõige loodan, et need kolm meest oleks koondises. Minu arust nad võiks olla. Kullamäe ja Drell on juba olnud, aga ka Kerr Kriisa. Selles pole kahtlust, et nad on head vennad, aga kõige olulisem on, et nad satuksid tulevikus õigetesse kohtadesse. Kuid nad heasse kohta ei satu, siis pole 100 protsenti kindel, et nad kaugele jõuavad. See on karm tõsiasi. Drelli puhul on näha, et tuli uus treener ja mees ei saa enam väljakule. Sellist asja ei taha.