Lisaks Benettonile ja Ferrarile peetakse Michael Schumacherit legendiks ka Mercedese võistkonnas.Foto: Reuters/Scanpix
Vormel 1
4. jaanuar 2020, 11:47

Kuidas Ferrari legend Michael Schumacher konkurendi maailma tippu vedas (2)

Vormelimaailma valitseva Mercedese tiimi boss Toto Wolff ülistas Michael Schumacheri rolli meeskonna edus.

Mercedes liitus MM-sarjaga 2010. aastal ning sõitjateks palgati sakslased Michael Schumacher ja Nico Rosberg. Esimene neist oli tegelikult juba 2006. aastal karjääri lõpetanud, kuid tõttas kodumaa tiimile ikkagi appi.

Mercedese algus oli krobeline, kuid töö käis tegelikult tuleviku nimel. Schumacherilt ei oodatudki võite, vaid pigem auto arendamist.

Rosbergi ja Schumacheri duo tõi Mercedesele tiimide arvestuses neljanda koha. Samamoodi läks aasta hiljem, 2012 oldi viiendad. Seejärel Schumacher lahkus ja tema asemele palgati Lewis Hamilton.

2013 läks vormeliajalikku kurva aastana, sest detsembri lõpus kukkus Schumacher suusamäel sedavõrd õnnetult, et on tänaseni avalikkuse eest varjul. Teda hoiti esialgu koomas, kuid viimaks pääses sakslane koju. Legendi tervise kohta levivad küll üksikud infokillud, kuid tõde teavad vaid üksikud lähedased.

Võimalik, et Schumacher ei teagi Mercedese järgnevast edust ega oma töö viljadest kuigi palju. Alates 2014. aastast on F1 maailma valitsenud täielikult Mercedes. Nad on võitnud kõik võistkondlikud ja individuaalsed tiitlid. Viis korda on tšempioniks tulnud Hamilton, korra Rosberg.

„Michaelile kuulub suur osa meie edust,“ tõdes Wolff vormel 1 ametlikule portaalile antud intervjuus. Ta tunnistas, et kui Schumacher poleks tagasi tippsporti tulnud ja tiimi aidanud, poleks neil ka tiitleid.

Schumacheri abil jõuti lõpuks sinnani, et 2013. aastal suurenes võistkonna eelarve märkimisväärselt, mis andis võimaluse hakata konkureerima Red Bulli ja Ferrariga.

„Võistkonnas ootuste ja reaalsete võimaluste vahel olid käärid. Eelarve suurenes 2013. aastal,“ meenutab Wolff. Vahetult enne Schumacheri õnnetust valitses sarja veel Sebastian Vettel (Red Bull), kuid Lewis Hamilton noppis ühe ja Rosberg kaks etapivõitu. Võistkondade arvestuses kerkiti teiseks. See lisas autotootjale veelgi indu ning alates 2014. aastast kuuluvadki kõik tiitlid Mercedesele.

Vormelimaailma suurimaks legendiks tõusis Schumacher itaallaste Ferrari roolis. Aastatel 2000-2004 võitis ta kuulsa punase tiimi ridades viis järjestikust tiitlit. Lisaks tuli ta aastatel 1994 ja 1995 tšempioniks Benettoni värvides.