Aasta naissportlane 2019 Kelly SildaruVideo: Foto: Stanislav Moškov
Talisport
5. jaanuar 2020, 00:30

ÕL VIDEO | Aasta naissportlane Kelly Sildaru selgitab otsust kaks talve jutti vähem võistelda (38)

Kelly Sildaru käis tänavu Aasta sportlase auhinnagalal laval kaks korda: esmalt vastu võtmas oma neljandat järjestikkust aasta parima noore trofeed ja siis esimest korda aasta naissportlase Kristjani. „Põhimõtteliselt võiks öelda, et ma olen sõnatu. Mul on väga hea meel nii selle noorsportlase auhinna kui ka Kristjani üle,“ ütles Sildaru, mõlemad auhinnad käes, Õhtulehele.

Sildaru on varemgi olnud tõsine kandidaat aasta naissportlase tiitlile – tema võitudeseeria freestyle-suusatamise pargisõidus on hullumeelselt pikk ning varasemale kahele kuldmedalile (ja kahele hõbedale) ala mainekaimalt võistluselt, X-mängudelt, oli Sildarul ette näidata ka neli juunioride MM-tiitlit.

Varem pole Sildarule kunagi Kristjanit antud. Paljuski oli süüdi, et X-mängud, kuigi ala sees mainekad ja austatud, on kommertsvõistlus. Hääletajad eelistavad traditsioonilisi tiitlivõistlusi. Selle risti sai Sildaru lõpuks 2019. seinale – pärast seda, kui trupmpala, pargisõidu, MM-võistlus kehva ilma tõttu ära jäi, triumfeeris Sildaru ajalooliselt võimsa esitusega rennisõidus.

Sildaru ei seosta ise Kristjanit karjääri esimese MM-tiitliga. „Eks täpselt ei saa kunagi öelda, mis selle tõi, aga tõenäoliselt X-mängud ja MM koos. Varem pole mul ka X-mängudel nii hästi läinud,“ pakkus aasta naissportlane. Mullused X-mängud tõid talle kulla pargi- ja hõbeda rennisõidus ning pronksi Big Air hüpetes. Lisaks tulid eestlannale veel kaks juunioride MM-tiitlit.

Edukale aastale vaatamata tõdes Sildaru, et 2018-2019 talv oli talle ka karjääri raskeim. Esiteks naasis ta võistlusradadele peale ränka põlvetraumat, mis jättis medalisoosikust neiu kõrvale Pyeongchangi taliolümpialt. „Ja kuna mul oli hästi tihe hooaeg, siis oli mul ka kooliga väga raske toime tulla. Tiheda võistlusgraafiku tõttu oli mul ka hästi palju väikeseid vigastusi, mis vahepeal treenimist mingil määral segasid,“ rääkis Sildaru.

Kas keeruline ja raske talv on põhjus, miks Sildaru on tänavu otsustanud veeta rohkem aega kodumaal? „Mitte päris,“ selgitas ta. „Ma hea meelega suusataks sama palju kui varem, aga ma olen 11. klassis. Eelmisel aastal, kui olin 10. klassis, sain aru, et väga raske on nii kooli õigel ajal lõpetada. Siis ma otsustasingi, et keskendun see ja järgmine aasta rohkem koolile ja ei tee päris iga võistlust kaasa, vaid pigem olulisimaid.“

Sildaru hooaja esimene võistlus on plaanis paari nädala pärast, kui Lausanne’is toimuval noorteolümpial tuleb ta starti pargisõidus. Äsjast lumelaagrit Soomes, et suusatunnetus kätte saada, pidas sportlane edukaks. Millegi uuega aga ta sel hooajal rahvast lummata ei kavatse.

„Plaan on minna vana rasva pealt. Kuna ma pole sel aastal olnud nii palju aega lumel, siis ma pole saanud väga uusi asju harjutada,“ ütles Sildaru.

Mida arvab talisportlane Sildaru Eesti praegusest talvest, kus vähemalt tema koduks olevas Tallinnas on maa must? Noorele neiule olukord ei meeldi: „Varasematel aastatel pole see nii kurb olnud, sest ma olen nii kaua ära olnud. Sel aastal, kui ma vähem ära käin ja vähem lumel saan olla, oleks tore, kui ikka Eestis oleks ka lumi maas. Siis saaks vähemalt nädalavahetusel suusatada.“