Rahvusvahelise tõsteföderatsiooni president Tamas Ajan.Foto: AFP/Scanpix
Doping
6. jaanuar 2020, 08:40

"Dopingusüsteemi" on üles ehitanud IWFi boss Tamas Ajan 

Tõstmises vohab korruptsioon: pooled tiitlivõistluste medalivõitjad on saanud dopingukontrollist mööda hiilida (4)

Rahvusvahelist tõstespordi föderatsiooni (IWF) ja selle kauaaegset juhti Tamas Ajani süüdistati pühapäeval eetris olnud Saksa dokumentaalfilmis korruptsioonikultuuri loomises ja dopingukasutamise varjamises.

Tuntud tõstjaid testitakse harva, mõned dopingukütid võtavad vastu sularahapistiseid ja lubavad manipuleerida uriiniproovidega, väitsid Saksamaa ringhäälinguorganisatsiooni ARD ajakirjanikud, kelle hulgas on kuulus Hajo Seppelt, kes avaldas kahtlustuse seoses Venemaa riikliku dopinguskandaaliga.

Aastatel 2008–2017 ei pidanud peaaegu pooled 450st maailmameistrivõistluste ja olümpiamängude medaliomanikest dopinguproove andma.

Moldova tõstemeeskonna arst Dorin Balmus tabati varjatud kaamera abil, kui ta selgitas, kuidas uriiniproovidega saab manipuleerida, muu hulgas ka sportlaste välimusega.

Varjatud meeskond filmis ka Tai olümpiapronksmedalisti Rattikan Gulnoit, kes tunnistas, et kasutas 18-aastaselt anaboolseid steroide.

Saksamaa tõsteföderatsiooni juht Christian Baumgartner ütles ARD-le, et kõiges on süüdi IWF-i juht. "Ajan tähistab süsteemi, mis on aastakümnete jooksul tõstmises kehtestanud dopingu," süüdistas Baumgartner alaliidu bossi, lisades, et korruptsioonikultuur on laialt levinud.

ARD raportis tsiteeriti ka dokumente, mis väidetavalt näitavad, et rahvusvaheliselt olümpiakomiteelt IWF-i voolav raha - vähemalt 5 miljonit dollarit - kanti kahele Šveitsi kontole, mida kasutas ainult Ajan.

80-aastane Ungari kodanik Ajan on IWF-i juhtinud juba 1970. aastast, föderatsiooni presidendiks sai ta 2000. aastal. IWF ei vastanud ARD meeskonna küsimustele.