Tom Brady.Foto: USA Today Sports / Scanpix
NFL ameerika jalgpalli liiga
6. jaanuar 2020, 13:18

DÜNASTIA LÕPP? Legendaarne Tom Brady põrus täielikult! Kas karjäär on läbi?

Laupäeva öösel sai selgeks, et kuuekordne Super Bowli võitja ja läbi aegade parim Ameerika jalgpallur Tom Brady peab tänavuse NFLi hooaja otsustavaid mänge vaatama kodudiivanilt.

Esimesed märgid New England Patriotsi hädadest avaldusid juba põhihooajal. Kuigi meeskonna kaitse oli esmaklassiline, siis ründemängu ei saadudki käima. Esmakordselt alates 2009. aastast pidi eelmise hooaja NFLi võitja play-off’e alustama esimesest ringist.

Kuigi Patriots oli kodumängus Tennessee Titansi vastu selge soosik, siis platsilt lahkuti 13 : 20 kaotusega. Sealjuures oli kaotuses suur roll Tom Brady väga kahvatul mängul, kui mängujuhi arvele jäi null söödupunkti ja valesööt. Tulemus oli seda ootamatum, et Patriots oli suutnud 104 mängu järjest vältida kahte järjestikust kaotust koduväljakul.

Tom Brady tuleviku osas on suured küsimärgid. Patriotsi mängujuhi leping on suvel lõppemas ja viimastel aastatel palgakärbetega mänginud Brady pole enam nõus meeskonnale rahaliselt vastu tulema. Lisaks räägitakse mängujuhi ja meeskonna peatreeneri Bill Belichicki vahelistest pingetest, sest Patriotsi ründemängijate arsenal oli tänavu võrreldes konkurentidega üsna kahvatu. Mis oli üks tänavuse kollapsi peamisi põhjuseid.

Tom Brady. Foto: AP / Scanpix

Mängujärgsel pressikonverentsil ei soostunud Brady oma tuleviku osas kaarte avama. 42aastane mängujuht sõnas, et pensionile ta veel ei kavatse jääda, kuid uue hooaja klubi on veel lahtine. "Ma armastan Patriotsi. See on parim organisatsioon. Mitte kellelgi pole paremat karjääri kui mul Krafti (Robert Kraft, Patriotsi omanik - toim) ja Belichicki käe all. Ma ei tea, mis mu tulevik toob ja ma ei hakka seda ka ennustama." Tuleviku osas jäi sama kidakeelseks Belichick.

Brady-Belichick duo on viimase 17 aastal vaid korra jäänud play-off`idest kõrvale. Sedagi hooajal, kui meeskonna mängujuht sai avamängus vigastada ning pidi tervet aastat pingilt vaatama. Ameerika Ühendriikide ajakirjandus on Bradyt paari pannud mitme suurlinna meeskonnaga.

Ei saa välistada, et mängujuht jätkab uuel aastal New Englandi meeskonnas ja Patriots tõuseb taas tippu. Kuid õhus on võimalus, et Ameerika jalgpalli fännid nägid nädalavahetusel Bradyt viimast korda Patriotsi särgis ja kahte kümnendit valitsenud dünastia on saanud lõpu.

Ka teise kogenud mängujuhi Drew Breesi hooaeg lõppes play-off’i esimeses ringis, kui 2009. aasta Super Bowli võitja New Orleans Saints kaotas lisaajal 20 : 26 Minnesota Vikingsile. Lisaajale läks ka Buffalo Billsi ja Houston Texansi mäng, kus 0 : 16 kaotusseisu jäänud Texans suutis lõpuks 22 : 19 tulemusega võidu võtta.

Kohvrid pakkis ka kahe aasta tagune võitja Philadelphia Eagles. Läbi hooaja vigastustega hädas olnud ja läbi häda play-off`i pääsenud meeskonna mäng Seattle Seahawksi vastu lõppes sisuliselt esimesel veerandajal. Peapõrutuse tagajärjel liitus laatsaretiga meeskonna mängujuht Carson Wentz ja Seahawks võttis üsna ilmetu 17 : 9 võidu.