Ago Markvardt 2019. aasta Otepää MK-etapil. Nagu pildilt näha, oli aasta eest lund küllaga.Foto: Aldo Luud
Talisport
6. jaanuar 2020, 16:12

Otepää MK-etapini jääb kuu, kuid talve pole. Mis seis on? (10)

Kuu aja pärast peaks Otepääl toimuma kahevõistluse MK-etapp, kuid talvest pole Eestimaal jätkuvalt haisugi. Võistluse korralduskomitee esimees Ago Markvardt sõnas, et pole veel väga mures.

"Meil on kuu lõpuni aega seda külma oodata, sest 29.–30. jaanuari paiku on lumekontroll. Kui selleks ajaks lund pole ning kohe järgmisteks päevadeks-öödeks miinuskraade ei luba, siis oleme jälle situatsioonis, milles me ei tahaks olla," lausus Markvardt telefonitsi Õhtulehele.

Ta viitas aastale 2018, mil lumepuudus lükkaski ajaloolise MK-etapi toimumise aasta võrra edasi. Tõsi, toona pidanuks maailma parimad kahevõistlejad Otepääl hüppama ja suusatama jaanuari alguses.

"Muud ettevalmistused on graafikus, ootamegi ainult külma," lisas Markvardt. "Kahjuks pole külma tootmine meie võimuses."

Tehvandil on praegugi olemas 1,3 km pikkune kunstlumest suusaring ning häda pärast saaksid kahevõistlejad 2,5 km pikkuse ringi asemel võistelda ka 1,5 või 1,75 km pikkusel ringil. "Suusarajaga ei tohiks muret olla," märkis Markvardt.

Suurem mure on suusahüppemäe maandumisnõlvaga, kuhu läheb tarvis umbes 5000 kuupmeetrit lund. "Meil on lund veel hoidlas ka, lihtsalt seda hoidlalund on väga keeruline hüppemäele saada. Seepärast ootamegi külma, et hüppemäele lumi ära toota," lisas ta.

Lumekahuri efektiivsus sõltub temperatuurist. Mida külmem ilm, seda parem, kuid vähemalt kaht-kolme päeva läheb lumemöldritel kindlasti vaja.

Kahevõistluse MK-sari saab sel nädalal viimaks eestlastegi jaoks õige hoo sisse, sest kaelavigastuse tõttu hooaja alguse vahele jätnud Kristjan Ilves teeb Val di Fiemmes võistlustalve avastardi. 

"Loodame, et Kristjan teeb korralikud tulemused ja sealt edasi tuleb ka külm meie õuele," sõnas Markvardt.

Otepää MK on planeeritud 7.–9. veebruari peale.