Kristjan Ilves on valmis MK-karussellile hüppama. Esimesed võistlused näitavad, millise jälje vigastuspaus jättis.Foto: Facebook / FIS World Cup Otepää
Talisport
8. jaanuar 2020, 18:30

Kristjan Ilves alustab MK-hooaega: keha ja vaim on valmis

Viimaks ometi on eestlastel põhjust pilgud kahevõistluse MK-etapi külge naelutada, sest Kristjan Ilves (23) on kaelavigastusest taastunud ja teeb reedel Itaalias Val di Fiemmes hooaja avastardi. 

„Teleka taga istumisest ja võistluste vaatamisest on siiber saanud. Kibelen ikka ise rajale,“ sõnas Ilves telefonitsi Õhtulehele, kui oli parasjagu koos Norra koondisega teel Münchenist võistluspaika.

Tervise kohta edastas ta rõõmusõnumi. „Vigastus on, ma arvan, seljatatud. Sellega probleeme pole.“

Eesti parim kahevõistleja pidi kolme esimest MK-etappi televiisorist jälgima, sest kukkus novembri keskel Faluni hüppemäel ja vigastas kaelapiirkonna lülisamba sidemeid. Esimesed nädalad kandis ta kaelatuge ning pidi elu väga rahulikult võtma. See tähendab, vältima äkilisi liigutusi ja põrutusi. Lubatud oli näiteks velotrenažööril pedaalimine.

Taastumine sujus kenasti. 13. detsembril tegi Ilves Lillehammeris esimesed traumajärgsed suusahüpped ning enne jõule, 20. detsembri paiku sai ta hakata treeningutel jälle maksimaalselt pingutama. Pärast pühi osales Elvast pärit sportlane murdmaasuusatamise Eesti meistrivõistlustel, kus sai 10 km vabatehnikadistantsil 9. koha. Kaotust võitjale Martin Himmale kogunes 2.23,7.

Ilves märgib, et tollest suusasõidust ei maksa põhjapanevaid järeldusi teha, sest ta võttis seda tugeva treeninguna. „Seal osalemine oli täiesti juhuslik. Isa helistas üle-eelmisel õhtul ja küsis, kas panen kirja. Rääkisin Norra treeneriga läbi, ta ütles, et mõistlik, pingutust läheb vaja. Nii ta oli, eraldi selleks ei valmistunud, aga andsin nii palju, kui sees oli.“

Aastavahetust nautis Ilves veel kodumaal, kuid juba 1. jaanuaril rändas Norrasse Trondheimi. Seal treenis ta paar-kolm päeva koos Magnus Krogi, Jörgen Graabaki ja veel mõne kohaliku mehega. Seejärel siirdusid nad Lillehammerisse, et terve Norra koondisega ühiselt treenida.

„Arvan, et olen tasapisi paremaks läinud. Olen saanud hüpata ja ühe kiirema lõigutreeningu tegime ka. Selle põhjal on raske midagi öelda, aga kõige kehvemini end ei tundnud. Hüppemäel on veel ebastabiilsust. Olen teinud päris häid hüppeid, aga ka kehvemaid. Hea hüppestabiilsuse taastamine nõuab natuke aega,“ kirjeldas Ilves praegust seisu.

„Kehaliselt ja vaimselt olen võistlusteks valmis, iseasi, kuidas vorm on. Esimesed võistlused näitavad ära, mis seisus olen. Ootan huviga. Ühtpidi on ärevam ja pingelisem, teisalt pole mul Val di Fiemmeks väga suuri ootusi, pigem tahan lihtsalt karusselli sisse elada. Pärast seda tuleb meil poolteise nädala pikkune laager Oberstdorfis, millele järgneb samas MK-etapp. Loodetavasti olen juba jaanuari lõpus paremas vormis.“

Val di Fiemmes on kavas kolm võistlust: reedel ja laupäeval individuaalsed mõõduvõtud (normaalmägi + 10 km) ning pühapäeval tiimsprint (normaalmägi + 2 x 7,5 km). Homme on kahevõistlejatel suusahüpete proovivõistlus, mille tulemused lähevad käiku juhul, kui ilm ei luba õigel päeval tornist laskuda.