Foto: Envato Elements
Sisuturundus
10. jaanuar 2020, 15:16

Südameseiskumise puhul on aega inimest päästa kõigest viis minutit – enne kiirabi saabumist aitab seda teha AED seade!

Kui inimesega midagi juhtub, siis loomulikult helistatakse esimese asjana hädaabinumbrile 112 ning seejärel alustatakse elustamist. Südameseiskumise puhul on aga inimese päästmiseks aega kõigest viis minutit. Paraku ei pruugi kiirabi alati selle ajaga kohale jõuda. Siinkohal on suurepäraseks abiliseks AED seadmed, mida kasutades on 80% suurem tõenäosus, et inimene jääb ellu.

Täisautomaatne AED seade ehk defibrillaator CardiAid annab vajadusel elektrišoki, et inimese südametöö taastuks. See on enimmüüdud aparaat Eestis, mida on väga lihtne kasutada. Seade käivitub kaane ülestõstmisel ning kogu elustamise protsessi ajal ei ole vaja enam ühtegi nuppu vajutada. Pole põhjust karta, et sellega tegutsemisel ei saa hakkama – see on jõukohane isegi laste jaoks. Hääljuhised on selged ja hea diktsiooniga, näitleja Andres Dvinjaninovi poolt sisse loetud.

Samuti ei pea muretsema, et see annaks elektrišoki tervele inimesele.

AED seadmed on olnud Eesti turul juba aastaid ning nad on muutumas üha populaarsemateks. Need on olemas paljudes avalikes kohtades, näiteks kaubanduskeskustes, koolides, spordihoonetes, raamatukogudes. Seadmeid kantakse järjest ka häirekeskuse kaardile. Näiteks helistades häirekeskusesse, osatakse öelda, kas mõnes läheduses paiknevas hoones on AED seade olemas.

Peale avalike kohtade ostavad seadmeid ka eraisikud, kes elavad näiteks ääremaal. Kiirabi võib nii kaugele tulla kuni pool tundi, kuid AED seadmega on võimalik inimest kiiresti ja efektiivselt aidata.

AED seadme hinnaks on 1400 eurot (lisandub käibemaks), kuid seda saab ka rentida hinnaga 1 eurot päevas (pikaajaline rent). Lühiajalisel rendil kujunevad teised hinnad.

Igal aastal sureb äkksurma keskmiselt 700 inimest – see on peaaegu kaks inimest päevas. Tänu AED aparaadile on võimalik seda numbrit oluliselt vähendada. Tegemist on esimese abivahendiga, millega päästa inimese elu juba enne kiirabi saabumist. Vaata täpsemalt SIIT!