Foto: Envato Elements
Sisuturundus
24. jaanuar 2020, 08:00

Valu ei ole vaja kannatada – kuidas sellele saab vastu astuda?

Valu kannatamine ei ole tänapäeval ainult vanemate inimeste probleem. Üha enam vaevleb erinevate valude käes ka nooremas eas inimesi, kuna tänapäeva elustiil on seda soodustav: ebatervislik toitumine, ülekaal, pikalt ühes asendis arvuti taga istumine, vähene liikumine jne. Suurimateks hädadeks on just seljaprobleemid ja -valud.

Valu on inimese kehale koormav, ebameeldiv ning kahtlemata halvendab pidev valu ka elukvaliteeti. Kuidas astuda valudele vastu, et nad ei hakkaks segama igapäevaelu ja põhjustama lisaprobleeme? Üheks suurepäraseks võimaluseks on TENS valuvastased seadmed.

Valuravis on väga tõhusad füüsikalised meetodid, näiteks valutava koha soojendamine, massaaž, manipulatsioonid, nõelravi, radiofrekventsmeetod ja elektrostimulatsioon. Loomulikult aitab valu vastu ka valuvaigistavate ravimite tarvitamine, kuid need aitavad pigem esmaabina ühe valikuna valu pärssimisel, kuid pikaajalise lahendusena seda kindlasti kasutada ei soovitaks, kuna paljudel juhtudel ei suuda valuvaigistid kõrvaldada valu põhjustajat.

Seljaprobleemide ja -valu vastu aitab hästi taastusravikeskustes tehtav seljaravi StimaWELL® elektrostimulatsiooni seljaravimatiga. StimaWELL® süsteem on välja töötatud spetsiaalselt seljaprobleemide raviks. Stimulatsioonimati abil toimub rahustava soojuse ja õrnade dünaamiliste madalsageduslainete ainulaadne kombineeritud koosmõju. Seejuures saab StimaWELL® süsteemi kasutamisel valida valuteraapia, lihaskonna tugevdamise või lõdvestava madalsagedusmassaaži funktsioonide vahel. Erinevate programmide kombineerimine annab võimaluse väga erinevateks teraapiateks. Rohkem infot: www.bodytherapy.ee

Valuravis on väga hea lahendus elektrostimulatsioon. Elektrostimulatsiooni kohta arvatakse senini, et see vajab kallist meditsiinilist aparatuuri, mida kasutatakse vaid haiglates. Tegelikult on tänapäeval võimalik transkutaanse ehk naha kaudu teostatava elektrilise närvide stimulatsiooni (inglise keeles TENS) abil valu leevendada ka kodustes tingimustes, kasutades selleks kaasaskantavat elektrostimulatsiooniseadet.

TENS ehk transkutaanne elektriline närvistimulatsioon on meditsiinis üldtunnustatud valuravimeetod, mida kasutatakse edukalt nii taastusravis kui spordimeditsiinis erinevat tüüpi valu raviks. Protseduuriga kestvusega 30-90 minutit saab paljudel juhtudel arvestatava püsiva valu vähenemise. Paljudel juhtudel on valu alanemist tunda juba paarikümne sekundi möödumisel protseduuri algusest.

Üks seade tervele perekonnale

TENS seadet võib kasutada igasuguse valu puhul. See toimib efektiivselt muuhulgas ka migreeni, alaselja-, õlaliigese-, puusaliigese-,  kolmiknärvi-, sünnitus- ja peavalu korral. Seadet kasutatakse ka hambaravi valulike protseduuride järgselt. Samuti on võimalik seadet kasutada kehalise sooritusvõime parendamiseks, kuna see on üks alternatiivne valik lihaste tugevdamiseks ja stimulatsiooniks ning ka vereringe parandamiseks.

Valuraviseadmete kasutamisel pole ka kindlat vanusepiiri, kuigi tootja soovitab kodukasutuses alates viiendast eluaastast. Põhimõtteliselt võivad koduseid valuraviseadmeid kasutada kõik inimesed, kes on võimelised ennast väljendama. Kuna seadme tugevuse intensiivsus on individuaalne, peab inimene suutma ise selle tugevust hinnata, sest kasutamine ei tohi olla valus ega ebamugav.

Ühe perekonna peale piisab ühest seadmest. Seade töötab kleepelektroodidega ja tavaliselt on need inimesepõhised (hügieeni ja nakkuste pärast). Kodukasutuses, tundes oma pereliikmeid, võib neid elektroode vajadusel jagada.

Seadmel on tootja poolt eelseadistatud programmid nii kroonilise kui akuutse valu raviks, lihaste stimulatsiooniks kui ka lõdvestuseks. Sõltub seadme mudelist on erinevaid programme 16 – 45. Enamus programme on kestvusega 30 minutit. Olenevalt valu põhjusest ja kasutatavast programmist võib valu vähenemist tajuda juba paarikümne sekundi jooksul!

Tekkis huvi? Vaata täpsemalt SIIT!