Mart Kevin Põlluste 2019. aasta Otepää MK-etapil.Foto: Aldo Luud
Talisport
14. jaanuar 2020, 10:15

Eesti parima pikamaasuusataja kannatused: raja kõrgeimas punktis tekkis tahtmine ots ümber pöörata ning urgu peitu ronida, saba jalge vahel (3)

Eesti parim pikamaasuusataja Mart Kevin Põlluste (Team Synnfjell) sai Austrias Seefeldis toimunud Visma Ski Classics maratonisarja neljandal etapil Kaiser Maximilian Laufil (60 km klassikatehnikas) 58. koha.

Võistluse võitis rootslane Emil Persson (Lager 157 Ski Team) ajaga 2:30.17,6, Põlluste kaotas talle 13 minuti ja 11,4 sekundiga. 

"Võistluse kulg oli sarnane eelmise aastaga – kohe pandi täie hooga minema ja mingit passimist ei olnud," kirjutab Põlluste oma blogis. "Oi, mul oli raske, väga raske. Tõusudest ei tahtnud see kere üldse edasi liikuda. Raja kõrgeimas punktis 8 km peal olin 70. ja tekkis tahtmine ots ümber pöörata ning saba jalge vahel urgu peitu ronida. Otsustasin, et nii lihtsalt ma ikka alla ei anna ja teadsin, et lausik, kus on minu võimalus ettepoole tõusta, veel tuleb."

Seal õnnestuski tal koos venelasest Vancouveri klassikasprindi olümpiahõbeda Aleksandr Panžinskiga umbes kohtadel 47–65 liikunud grupp kätte saada, kuid pingutus oli nii karm, et Põlluste tasakaal lõi kohati kõikuma ja käed kiskusid krampi. Kui 12 kilomeetrit enne finišit hakkas rada taas tõusma, jäid Põlluste ja Panžinski grupist uuesti maha.

"Mul ei olnud midagi juurde panna, olin omadega täiesti tühi. Kohati üritasin joosta käärsammu, kuid ka sellest polnud abi, vajusin nendele suusakeppidele nii, kuidas suutsin ja ootasin päästvat laskumist Seefeldi suusastaadionile. See laskumine õnneks ka tuli, kuid laskumisasendit ma sisse võtta ei saanud, sest kõhulihas läks nii krampi, et piin oli selles asendis olla. Seega olin sunnitud püsti sealt alla tulema ja vaatama, kuidas kaks konkurenti suure hooga mööda libisesid. Aga ma ei saanud midagi teha," jutustab Põlluste.

"Viimased 500 meetrit oli lihtsalt vaja finišisse end saada ja sellega sain ka ilusti hakkama. Sel aastal lõpetasin Kaiser Maximilian Laufi 58. kohaga ja väsimusastmega, mida ma pole kunagi varem tundnud. Isegi peale Vasaloppeti viit tundi olin vähem väsinud kui laupäeval."

Visma klassikamaratonide sari jätkub sel laupäeval Šveitsis Zuozis toimuva 65 km pikkuse võistlusega.

Sarja kokkuvõttes hoiab eestlane 75 punktiga 59. kohta. Juhib Persson, kel on koos 559 punkti.

Pikemat kokkuvõtet saab lugeda Mart Kevin Põlluste blogis.